Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do nemocnice v Ružomberku pribudol unikátny prístroj. Zachraňovať bude životy novorodencov
Zdielať na

Do nemocnice v Ružomberku pribudol unikátny prístroj. Zachraňovať bude životy novorodencov

RUŽOMBEROK / V Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku pribudol unikátny prístroj, ktorý zachraňuje novorodencov. Zdá sa, že prístroj bude veľmi osožný. Pri predčasne narodených deťoch vznikajú dlhodobé zdravotné následky až desaťkrát častejšie ako pri deťoch donosených. Pričom každé 11. dieťa narodené na Slovensku sa na svet vypýta predčasne. A viacero z týchto približne päťtisíc novorodencov potrebuje v prvých, takzvaných „zlatých minútach" svojho života intenzívnu lekársku starostlivosť. Aby sa výrazne skvalitnil život nedonoseného dieťatka v budúcnosti a predišlo dlhodobým následkom do budúcnosti. A v tom bude pomáhať aj tento prístroj. Vďaka zákazníkom Lidla získali slovenské nemocnice za päť rokov život zachraňujúce prístroje pre novorodencov v celkovej hodnote takmer 4 500 000 eur

Našťastie niekoľkohodinová Emka tento prístroj nepotrebovala, ale sú novorodenci, ktorým zachráni život. "Rodia sa predčasne narodené deti alebo deti s vdýchnutou plodovou vodou, alebo deti s odlúčeným lôžkom a veľkým krvácaním u matky. To sú všetko stavy, ktoré vyžadujú okamžitú intenzívnu resuscitačnú starostlivosť," vysvetlila Elena Nemcová, primárka novorodeneckého oddelenia ÚVN SNP Ružomberok. "Takéto lôžko, ktoré umožní resuscitáciu často niekoľko sekúnd, minút po narodení, je prvé na Slovensku v rámci pôrodníckych oddelení," informoval Peter Vaněk, riaditeľ ÚVN SNP Ružomberok. "Ten prístroj slúži pre deti, ktoré sú predčasne narodené, alebo pre deti, ktoré majú nejaký problém hneď po narodení. Najčastejšie problémy sú zlyhávania životných funkcií," dodala Elena Nemcová.

​Dokonca zachraňuje dieťa aj vtedy, ak ešte nie je prestrihnutý pupočník, ktorý ho spája s matkou. "Dnešný dar je prioritný v tom, že je to lôžko na neodkladnú starostlivosť - resuscitáciu, ktorá sa poskytuje tomu novorodencovi, priamo rizikovému ešte na pôrodnej sále," povedal Peter Vaněk. "Umožňuje nám, aby sme ho na vyhrievanej podložke resuscitovali. A súčasne pôrodník ošetruje matku, umožňuje napojenie na placentu, že transfúzia od matky funguje a že sa nepodviazal pupočník," doplnila primárka novorodeneckého oddelenia ÚVN SNP Ružomberok.

Doteraz mali podobné lôžko, ale s menším počtom možností na záchranu života. "Toto lôžko je kompatibilné na odsávanie, stabilizáciu životných funkcií, termoneutrálne prostredie a zároveň aj napojenie na umelú ventiláciu," vymenovala Elena Nemcová.

Takéto prístroje poputujú aj do ďalších 51 pôrodníc na Slovensku.

V Banskej Bystrici sa doktorom podaril netradičný zákrok, pri ktorom zachránili život novorodenca:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy