Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na severovýchode Slovenska ukradli 19 koní . Zatiaľ sa podarilo vypátrať len jediného v Rumunsku
Zdielať na
Krimi

Na severovýchode Slovenska ukradli 19 koní . Zatiaľ sa podarilo vypátrať len jediného v Rumunsku

ČERVENICA / Kto má na svedomí krádeže koní na severovýchode Slovenska, stále nevedno. Iba v piatich prípadoch zmizlo 19 koní a 16 kusov dobytka. Okrem jedného koňa, ktorého našli chovatelia na vlastnú päsť, sa zatiaľ nič iné nepodarilo. Aspoň teda majitelia o tom nevedia a polícia vzhľadom na stav vyšetrovania o podrobnostiach nehovorí.

Na farme v Tročanoch úradovali zlodeji v marci tohto roka. Päť koní zmizlo takmer bez stopy. Podobný scenár sa zopakoval aj o pár mesiacov neskôr. V Červenici pri Sabinove v jednu júnovú noc ukradli zlodeji naraz 10 koní. "Sú to už štyri mesiace za chvíľu a postupne strácame nádej, že sa to vyšetrí," vyjadril sa chovateľ koní Ján Gergelčík ml. Nie sú to však zďaleka jediné krádeže koní alebo dobytka.

Všetko nasvedčuje tomu, že na severovýchode operuje alebo operovala dobre organizovaná partia zlodejov. Polícia podľa krajskej policajnej hovorkyne Jany Ligdayovej zriadila pracovnú skupinu, ktorá sa touto problematikou zaoberá avšak bližšie informácie k prípadom, ktoré sú vo vyšetrovaní zatiaľ povedať nemôže.

Jediný kôň, ktorého sa zatiaľ podarilo nájsť, našli chovatelia na vlastnú päsť. Vďaka sociálnej sieti a jednému inzerátu z Rumunska. Už sú to ale mesiace, čo sa ho snažia dostať späť na Slovensko.

Ide o koňa z farmy v Tročanoch (okres Bardejov). Aktuálne sa podľa polície nachádza vo veterinárnej starostlivosti orgánov rumunského mesta Mures. Vyšetrovateľom bola spracovaná žiadosť o právnu pomoc do Rumunska, za pomoci ktorej je potrebné zabezpečiť stotožnenie koňa. Až podľa výsledkov právnej pomoci bude možné vykonať prevoz koňa na Slovensko. "Vyšetrovateľom bola spracovaná žiadosť o právnu pomoc do Rumunska, za pomoci ktorej je potrebné do vyšetrovacieho spisu z Rumunskej strany zabezpečiť stotožnenie koňa a následné vydanie koňa v zmysle Trestného poriadku," uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Pozrite si reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy