Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Predsedníčka Súdnej rady podala disciplinárny návrh voči sudcovi Sklenkovi. Mal komunikovať s Kočnerom
Zdielať na

Predsedníčka Súdnej rady podala disciplinárny návrh voči sudcovi Sklenkovi. Mal komunikovať s Kočnerom

BRATISLAVA / Krátko po tretej hodine podľa informácií TV JOJ podala predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková disciplinárny návrh voči sudcovi Okresného súdu Bratislava I. Podľa informácií TV JOJ má ísť o Vladimíra Sklenku, ktorý sa s Marianom Kočnerom stretával a vymenili si viac ako šesť tisíc správ.

Podľa zistení TV JOJ Súdna rada podáva návrh na disciplinárne konanie voči sudcom z Kočnerovej Threemy. Predsedníčka Súdnej rady tak urobila pre závažné informácie zverejnené v médiách. A to napriek tomu, že nie je isté, či sú zverejnené informácie pravdivé. Podľa Súdnej rady ide o podozrenia, ktoré sa významne dotýkajú samotného sudcu Sklenku s poukazom na zaisťovací úkon polície u tohto sudcu z leta 2019 v rámci začatého trestného stíhania. 

Vladimír Sklenka mal podľa zverejnených informácií v denníku N komunikovať s Marianom Kočnerom a zisťovať pre neho informácie aj od podpredsedníčky Najvyššieho súdu SR.

Detaily o disciplinárnom návrhu zatiaľ nepoznáme. Sklenka sa doteraz nevyjadril k informáciám o tom, že komunikoval s Kočnerom a zobral si dovolenku. 

"Predsedníčka Súdnej rady SR, Lenka Praženková, dnes podala návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudcovi  Okresného súdu Bratislava I. Predsedníčka Súdnej rady SR, Lenka Praženková, vychádzajúc zo súčasnej právnej úpravy vidí závažný dôvod v osobnej integrite daného sudcu, keďže po úkonoch orgánov činných v trestnom konaní, ako aj následnej medializácii mal tento sudca primeraný priestor na to, aby sa osobne, alebo iným spôsobom, alebo prostredníctvom nezávislých justičných orgánov vyjadril k danej veci, ktorá závažným spôsobom narúša dôveryhodnosť justície. Nevykonal tak napriek tomu, že na to mal dostatok času, ako i príležitostí. Týmto porušil povinnosť sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktorými sú morálny štandard a integrita sudcu. Predsedníčka súdnej rady navrhla disciplinárnemu senátu odvolanie z funkcie sudcu a súčasne aj pozastavenie výkonu funkcie sudcu," uviedla hovorkyňa Súdnej rady Veronika Müller

Kvôli Vladimírovi Sklenkovi zasahovala v budove súdu NAKA. 

Podľa Súdnej rady SR je potrebné sudcu JUDr. Sklenku postaviť pred disciplinárne konanie, pretože po tom, čo dňa 22.8. 2019 bolo vedenie OS BA1 požiadané, o vydanie jemu prideleného osobného počítača a neskôr následne bolo vyšetrovateľmi NAKA vykonaných prehliadok iných priestorov a pozemkov za účelom vydania všetkých vecí, ktoré sa nachádzajú v kancelárii č. 504 v priestoroch budovy Okresnéh súdu Bratislava I, Sklenka po návrate z dovolenky neposkytol k uvedeným skutočnostiam vysvetlenie k spochybňujúcim informáciám o jeho integrite sudcu. Sklenka tak neurobil ani po tom, ako mu Súdna rada SR pred pár dňami dala priestor na vysvetlenie danej veci pred zriadenou komisiou Súdnej rady. Nevyužil tak priestor vysvetliť komunikáciu z Kočnerovej threemy, ktorej obsah vylučuje riadny výkon funkcie sudcu. 

Sklenka podľa zistení TV JOJ nevyužil priestor pre vysvetlenie závažných podozrení, ktorý mu dala aj Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava I. dňa 23. októbra 2019. Tým podľa Súdnej rady SR porušil povinnosti sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti podľa zákona o sudcoch a prísediacich. 

Súdna rada SR žiada pre Kočnerovho sudcu z Threemy JUDr. Vladimíra Sklenku disciplinárne konanie na konci ktorého žiada uložiť Sklenkovi trest odvolanie z funkcie sudcu. Súčastne podáva návrh disciplinárnej komisii na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu JUDr. Vladimírovi Sklenkovi. 

Súdna rada v návrhu proti Sklenkovi konštatuje okrem iného aj to, že morálny štandard dosahuje sudca vtedy, ak je bezúhonný, čestný, poctivý, ľudský a spravodlivý.

Podľa Denníka N sudca Vladimír Sklenka vo februári 2018 písal Marianovi Kočnerovi, že Urbancová (podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR, pozn. red.) hľadá podporu v súdnej rade na zvolenie do funkcie podpredsedníčky najvyššieho súdu. Potrebovala desať hlasov. "Jarinke pomôžem čo budem vedieť,“ napísal údajne Marian Kočnerovi. Následne už so Sklenkom podľa denníka riešili, ako by mohli ovplyvniť členov súdnej rady.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy