Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prípad lustrovania Čižnára: Inšpekcia ministerstva vnútra bude zisťovať, kto dal na to príkaz
Zdielať na

Prípad lustrovania Čižnára: Inšpekcia ministerstva vnútra bude zisťovať, kto dal na to príkaz

BRATISLAVA / Marian Kočner dal vraj okrem novinárov sledovať aj Jaromíra Čižnára. A nielen to, podľa informácií TV JOJ mal byť generálny prokurátor viac ako 30-krát lustrovaný v policajných databázach. Televízii JOJ sa podarilo zistiť, že vo veci koná Krajská prokuratúra v Bratislave. Čoskoro sa začne trestné stíhanie a lustráciami sa bude zaoberať Inšpekcia ministerstva vnútra.

"Máme poznatky, že niekto na 99% lustroval, to už je preukázané. Podrobnosti vám povedať nemôžem, ale napríklad u pána Žilinku tieto informácie boli až hrozivo detailné," tieto slová povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár, keď informoval o tom, že s pomocou polície lustrovali prokurátorov, ktorých plánovali zavraždiť . Niekedy v tom čase sa podľa vlastných slov dozvedel, že sledujú aj jeho.

​Podľa informácií TV JOJ Marian Kočner s Petrom Tóthom o sledovaní Čižnára, ktorého nazývali Obočiar aj Daniela Lišpica, ktorého prezývali Gambino, naozaj komunikovali. A v deň, kedy sa Slovensko dozvedelo o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dokonca pozornosť zamerali namiesto novinárov práve na túto dvojicu. Dôvodom podľa Generálnej prokuratúry malo byť to, že Čižnár nekonal Kočnerovi po vôli.

No podľa zdroja televízie JOJ, oboznámeného z vyšetrovaním, Čižnára nielen sledovali, ale tiež lustrovali v policajných databázach, a to viac ako 30-krát.

​Inšpekcia ministerstva vnútra prešetruje lustráciu novinárov vrátane Jána Kuciaka z roku 2017. Ako sa podarilo zistiť televízii JOJ, čoskoro jej pristane na stole možná lustrácia aj najmocnejšieho muža slovenskej prokuratúry.

"Vo vzťahu k neoprávneným lustráciám Jaromíra Čižnára bolo predmetné podozrenie doručené z Generálnej prokuratúry SR na tunajšiu prokuratúru 18.10.2019. V súčasnosti je vec v štádiu pred začatím trestného stíhania a bude postúpená Úradu inšpekčnej služby na ďalšie konanie," uviedol hovorca krajskej prokuratúry Matej Izakovič. 

"Je na orgánoch činných v trestnom konaní, aby tieto skutočnosti náležite objasnili," vyjadrila sa hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. "Vidíme z tej Threemy sudcovia, prokurátori, policajti a ešte sa neštítili generálneho prokurátora takýmto spôsobom lustrovať a vťahovať na neho, čo by vlastne potrebovali. Toto je normálne rozvrat v krajine," myslí si poslanec NR SR Peter Pčolinský. 

Poslanci z brannobezpečnostného výboru, respektíve z výboru na kontrolu NBÚ sa zhodli na tom, že ak sa lustrácie potvrdia, nemohlo ísť o rádových policajtov.

"Ústavní činitelia, generálny prokurátor sú osoby, ktoré majú špeciálny režim pri lustráciách a jednoznačne to museli byť vysoké poschodia policajného zboru," vraví podpredseda Andrej Hrnčiar. "Takéto lustrácie sa nemohli udiať bez súhlasu alebo bez vedomia vtedajších šéfov polície na čele s pánom Gašparom," dodal Pčolinský. 

"Túto informáciu počujem prvýkrát od vás. Neviem na základe čoho vo vašej otázke tvrdíte, že som o tom mal vedomosť. Tak isto, ako vám neviem potvrdiť, ani vyvrátiť, či k danej lustrácii vôbec došlo. Skúste sa opýtať pána Pčolinského," vyjadril sa v reakcii bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. 

No a práve inšpekcia ministerstva vnútra by mala zistiť, či sledovaniu Jaromíra Čižnára cez lustrácie v policajných databázach napomáhali aj muži zákona.

Pozrite si reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy