Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslali ju na röntgen, no vyšetrenie nedostala. RTG pracoviská odstavili naraz v celej Bratislave
Zdielať na

Poslali ju na röntgen, no vyšetrenie nedostala. RTG pracoviská odstavili naraz v celej Bratislave

BRATISLAVA / Diváčke TV JOJ z Bratislavy odporučil gastroenterológ RTG vyšetrenie žalúdka formou skiaskopie. To znamená, že röntgen presvecuje a prostredníctvom videokamery sa na monitore sleduje pohyb čriev. Ide pritom o pomerne bežné vyšetrenia a vybavená takýmito röntgenmi je väčšina našich nemocníc. Napriek tomu ju ale odmietli všetky štátne nemocnice. Dôvod je prekvapivý.

"V piatok 18.09.2019. som bola nútená na radu gastroenterológa si sama nájsť nemocnicu, ktorá by mi urobila RTG žalúdka-skiaskopiu. Zarážajúce je, že RTG momentálne nefunguje na Kramároch, odstavený je aj na Antolskej, v Ružinove, aj na Mickiewiczovej," opisuje situáciu diváčka Zuzana. 

Preverili sme to a je tomu skutočne tak. Päť veľkých štátnych nemocníc v hlavnom meste slúžiacich pacientom z celého Slovenska ma odstavené RTG pracoviská. "Áno, je to tak. V týchto dňoch na všetkých RTG pracoviskách meníme prístroje za nové, kvalitnejšie," potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská. 

Zastaralé prístroje RTG menia tiež v národnom onkologickom ústave. "V rámci skvalitňovania poskytovania zdravotnej starostlivosti obnovujeme prístrojové vybavenie. V súčasnosti je prístroj, ktorý vykonáva RTG vyšetrenie tráviaceho systému, odstavený," upresňuje hovorkyňa NOÚ Patrícia Kubicová. "Myslím si, že tento stav je treba medializovať a niečo s tým urobiť, zdravotné poistenie platíme a platíme. Veľmi smutné," podotýka diváčka. 

Vyšetrenie absolvuje v Trnave 

Zúfalá pani Zuzana napokon oslovila nemocnicu vzdialenú od Bratislavy až 50 kilometrov. Rodáčka z Bratislavy absolvuje RTG vyšetrenie v Trnave. "Vo Fakultnej nemocnici Trnava realizujeme na rádiologickej klinike skiaskopické vyšetrenia. Ide o röntgenové vyšetrenia tráviaceho traktu, na ktorom sa zobrazuje pohyb jednotlivých častí tráviaceho traktu ako pažerák, žalúdok, tenké a hrubé črevo. Priemerne sa na klinike rádiológie zrealizuje 400 skiaskopických vyšetrení ročne," približuje Katarína Tittelová, hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trnava. 

"Podľa našich zistení v Univerzitnej nemocnici Bratislava aktuálne prebieha výmena RTG prístrojov za nové, kvalitnejšie a výkonnejšie. Obnova by mala byť hotová v priebehu dvoch týždňov. Dovtedy UNB ponúka svojim pacientom iné vyšetrovacie metódy – endoskopiu, CT alebo sonograf," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Pacientke Zuzane ale inú alternatívu nikto neponúkol. "Pacientke odporúčame, aby sa obrátila na sekretariát kliniky, kde jej budú podané podrobnejšie informácie," reaguje Kliská.  

Ministerka zdravotníctva zaviedla štandardné postupy pre lekárov. Pacient by mal dostať všade to isté: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy