Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Adrenalínová zábava plná skúseností. Mladí hasiči museli zachraňovať životy
Zdielať na

VIDEO: Adrenalínová zábava plná skúseností. Mladí hasiči museli zachraňovať životy

HUMENNÉ / Vedeli by ste si poradiť stratení v lese, ak by ste sa mali navigovať buzolou? Prípadne pomôcť pri epileptickom záchvate? Stovka školákov si takto preverila nielen zručnosti, ale aj vedomosti. Toto všetko musia totiž zvládnuť mládežnícki dobrovoľní hasiči.

Mladí dobrovoľní hasiči určovali svetové strany z buzoly, museli poznať topografické značky. Musia vedieť pomôcť aj pri epileptickom záchvate, dať osobu do stabilizovanej polohy, no napríklad i ošetriť krvácajúcu ranu s telesom vo vnútri. "Poskytovať prvú pomoc, pracovať s hasiacimi prístrojmi, nástennými hydrantmi, pozemnými hydrantmi keď k niečomu dôjde, aby sa vedeli zachrániť z auta, pomôcť z horiaceho domu postihnutými. Oni sa učia do praktického života," porozprával Michal Mihalík, predseda DHZ Humenné. 

Z mnohých detí, ktoré začínali v dobrovoľných hasičských zboroch sa neskôr stávajú profesionáli. "Napríklad aj na záchrannej brigáde, máme chlapcov, ktorí robia aj v horskej záchrannej služby a vzišli z mládežníckej organizácie," poznamenal Mihalík. 

Niektorí pritom majú vzory priamo v rodine. Deviatak Rado od otca – hasiča pozná, čo všetko toto poslanie prináša. "Požiare, havárie áut, vyslobodzovanie z bytov. Podporoval ma, vedel by som si predstaviť, že idem v jeho šľapajach beriem ho za svoj vzor," povedal Radoslav Zimovčák, žiak ZŠ Kudlovská Humenné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy