Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Mestskí policajti sa zhromaždili pred národnou radou. Žiadajú rovnaké podmienky ako kolegovia z ozbrojených zložiek
Zdielať na

Mestskí policajti sa zhromaždili pred národnou radou. Žiadajú rovnaké podmienky ako kolegovia z ozbrojených zložiek

BRATISLAVA / Mestská polícia vznikla na Slovensku v roku 1991. Napriek tomu títo policajti nemôžu odísť na výsluhový dôchodok. Žiadny zákon im to totiž neumožňuje. Preto chcú, aby sa to zmenilo a mohli aj oni mať výhody, ktoré majú ozbrojené zložky. Mestskí policajti z celého Slovenska prišli pred národnú radu. Žiadali, aby im poslanci schválili výsluhové dôchodky.

Do Bratislavy prišlo dokopy 86 policajtov. Niektorí túto prácu vykonávajú už 28 rokov, odkedy vznikla mestská polícia. "Každá hovorkyňa na ministerstve vnútra či ministerstve obrany má výsluhový dôchodok, hodnosť podplukovník a mestskí policajti nemajú nič, za 30 rokov svojej existencie ani pán boh zaplať," uviedol Miroslav Záhradníček, mestský policajt v Dubnici nad Váhom. 

Prezident združenia mestských a obecných polícií sa vyjadril, že v zákone o policajnom zabezpečení ostatných ozbrojených zložiek je, že tie benefity majú preto, že nasadzujú svoje životy. "Kedy nasadzovali svoj život hovorcovia v policajnom zbore, rôzne dychovky, učitelia na policajných a vojenských školách, lekári," vymenoval Ján Andrejko, prezident združenia mestských a obecných polícií SR. 

Mestskí policajti chcú, aby systém bol nastavený tak, že policajti po nástupe do zamestnania budú platiť o tri percentá viac a v 56 rokov by mali nasporené peniaze na príspevok. "Na Slovensku je 2500 mestských policajtov a zhruba tie posledné 4 roky, ktoré prichádzajú by sa to týkalo zhruba 150 policajtov," informoval Ján Andrejko. "Jediný rozdiel medzi štátnymi a mestskými policajtmi je ten, že ako mestskí policajti nedokumentuje a neobjasňujeme trestnú činnosť a v doprave nerobíme dynamickú dopravu a nekontrolujeme vodičov, keď jazdia pod vplyvom omamných a psychotropných látok. Ináč tam žiadny rozdiel nie je," povedal Ladislav Fabo, náčelník mestskej polície v Seredi. 

Mestskí policajti hovoria, že túto prácu sa nedá vykonávať do veku starobného dôchodku. "Nočné už pracujem 23 rokov, podľa mňa je nemysliteľné, aby sme to vykonávali do 64 rokov. Fyzicky to nie je zvládnuteľné," domnieva sa Imrich Ivan, mestský policajt z Prešova. "Každý odchádza, lebo práca mestského policajta nie je ohodnotená, ako by mala byť," dodal Jozef Kukučka, mestský policajt Bratislava. 

Mestskí policajti pricestovali do Bratislavy zbytočne. Tento bod rokovania preložili na budúci týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy