Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerstvo spravodlivosti kritizuje správkyňu Bašternákovho majetku. Ak je to nad jej sily, mala by výkon odmietnuť
Zdielať na

Ministerstvo spravodlivosti kritizuje správkyňu Bašternákovho majetku. Ak je to nad jej sily, mala by výkon odmietnuť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Správcovia, ktorí si nevedia poradiť so zákonom, by nemali figurovať v dôležitých konaniach. Uvádza to ministerstvo spravodlivosti v reakcii na konanie Lenky Ivanovej, správkyne majetku odsúdeného Ladislava Bašternáka.

Ministerstvo v stanovisku priblížilo správkyni rozsah zákona, na základe ktorého má konať. Bašternáka odsúdil Okresný súd v Bratislave ešte minulý kalendárny rok, pričom rozsudok následne po odvolaní podnikateľa potvrdil aj krajský súd. Navyše rozhodol, že podnikateľovi prepadne majetok. "Na základe medializovaných informácií, že správkyňa v prípade prepadnutia majetku Ladislava Bašternáka požiada Ministerstvo spravodlivosti SR o spresnenie zákona, uvádzame nasledovné. Ak správca, respektíve správkyňa nedokáže postupovať odborne podľa zákona a je to nad jej, alebo jeho sily, mal by okamžite odmietnuť výkon správcovskej činnosti, respektíve požiadať súd o odvolanie z funkcie v príslušnom konaní," uvádza stanovisko. Nie je nateraz známe či bude Ivanová nahradená novým správcom.

​Bašternák od roku 2017 čelil obvineniu z neodvedenia daní a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL - 202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však bola údajne nižšia. Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL - 202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si v súčasnosti odpykáva trest vo väznici s najmenším stupňom stráženia.

Viaceré médiá varovali, že štátu sa môže podariť získať len zlomok zo Bašternákovho majetku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy