Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Hranolov byt, o ktorom sa cez Threemu rozprávali Kočner s Bašternákom má byť jediný, ktorý by mohol prepadnúť štátu
Zdielať na

Hranolov byt, o ktorom sa cez Threemu rozprávali Kočner s Bašternákom má byť jediný, ktorý by mohol prepadnúť štátu

BRATISLAVA / Hranolov byt. Tak sa vraj mali rozprávať v komunikácii cez Threemu podľa Denníka N Marián Kočner s Ladislavom Bašternákom zrejme o byte, v ktorom býval vtedajší premiér Robert Fico. Dnes je to vlastne jediná nehnuteľnosť, ktorá reálne patrí Bašternákovi a podľa všetkého o ňu príde - potrestali ho totiž aj prepadnutím majetku. Pár dní pred rozsudkom ale mal Bašternák nehnuteľností podstatne viac. Je otázne, či prevody majetku na jeho rodinných príslušníkov môže niekto spochybniť.

Príbeh odsúdeného Ladislava Bašternáka mal ukázať, že účet zaplatia aj takí, ako je on, teda ako hovorí opozícia "naši ľudia". Lenže aj tento príbeh začal mať trhliny. Napríklad v prípade podozrenia pri výstavbe Bonaparte čaká polícia už druhý rok na znalecký posudok, ktorý má ukázať, aká je skutočná hodnota stavby oproti tej deklarovanej. Podľa komunikácie cez Threemu, ktorú zverejnil Denník N sa mali Kočner s Bašternákom sťažovať, že tento prípad možno skomplikujú práve znalci. Hovoria o tom, že to má byť dohodnuté.

Šéf ústavu, ktorého menujú poprel, že by bolo možné niečo zmanipulovať. Dôvod prečo od nich odíde posudok až v novembri je ten, že architekt vraj poslal posledné materiály až v septembri. "My už výsledok vieme, ale nemôžem ho povedať, lebo som viazaný mlčanlivosťou. Ale budú prekvapení, hoci to asi tušili už aj v tom roku 2017. Zrejme tak, ako ma nazýva pán Kočner s pánom Bašternákom, tak asi vedia, že to je veľmi zle pre nich dopadne," informoval Gustáv Kasanický, riaditeľ ústavu súdneho inžinierstva. 

Veľkou témou je aj to, čo vlastne prepadne z dovtedy veľkého majetku štátu. Ako o Hranolovom byte hovorili práve o byte, kde mal bývať Robert Fico, cez Threemu podľa Denníka N Kočner s Bašternákom. Kočner mu mal pripomenúť, že ak by byt predal, nemusel mať problémy. Inde sa v súvislosti so snahou ovplyvniť rozhodnutie prokurátora, ktorý nakoniec obžalobu na Bašternáka podal, no majetok mu nezablokoval, spomína aj človek s iniciálmi R.F. Ten sa podľa komunikácie mal opiť s Dankom.

Konkurzná správkyňa majetku povedala, že nemá v rukách dôvod, aby mohla na súde napadnúť tieto prevody majetku. "V konkurze nie sú prihlásení veritelia, ktorých pohľadávky by boli ukrátené na uspokojení. Zákon mi za daných okolností neumožňuje odporovacie žaloby podávať," povedala Lenka Ivanová, konkurzná správkyňa. "V tomto sa určité názory rozchádzajú aj správcov konkurzných podstát, ale v zásade štát v tomto nevystupuje ako veriteľ. Čiže ona veľa tých možností nemá," potvrdila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Problém je vraj ten, že štát nie je typický veriteľ a nie je ani stanovená suma, ktorá by mala štátu prepadnúť. "Malo sa konať v rámci trestného konania. Zaistiť ten majetok, tým poškodeným bol štát," povedala Lucia Kurilovská. Za štát momentálne koná Okresný úrad v Bratislave, ten vraj môže správkyni odporučiť, aby namietala Bašternákove prevody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy