Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dve zhromaždenia v jednom meste. Na stretnutie ĽSNS zareagovali Pochodom proti fašizmu
Zdielať na

Dve zhromaždenia v jednom meste. Na stretnutie ĽSNS zareagovali Pochodom proti fašizmu

TRENČÍN / Oznámenie strany Kotleba ĽSNS o tom, že zorganizuje v Trenčíne míting, sa stretlo u predstaviteľov mesta s negatívnou reakciou. Zhromaždenie zakázalo. Súd ho ale vzápätí povolil. Konalo sa vo štvrtok a nebolo jediné. O pár metrov sa stretli sympatizanti iniciatívy Pochod proti fašizmu.

Zhromaždenie prívrženci ĽSNS otvorili na trenčianskom mierovom námestí. Narážali na snahu vedenia mesta ich míting zakázať. "My si kotlebovcov v tomto meste neželáme." Takto sa vyjadril primátor mesta potom, ako pred pár týždňami zhromaždenie oznámili. 

Radnica ho zakázala. Argumentovala najmä tým, že strana Kotleba ĽSNS sa nedištancovala od bývalého poslanca národnej rady Milana Mazureka, ktorého najvyšší súd odsúdil za hanobenie národa, rasy a presvedčenia.

Kauza skončila na súde. Ten zákaz zrušil. "Právo zhromažďovať sa je ústavou zaručené," vysvetľuje predsedníčka senátu Krajského súdu Trenčín. Kotlebovci teda zhromaždenie zorganizovali.

Neďaleko však mali aj svojich odporcov

O pár metrov ďalej sa streli, ľudia bojujúci proti rasizmu a fašizmu. Stretnutie zvolala iniciatíva Pochod proti fašizmu.  Z reproduktorov v centre mesta dnes celý deň zneli mená 1 636 ľudí, ktorých z Trenčína deportovali do koncentračných táborov a tých, ktorých umučili a zabili na trenčianskej Brezine.

Obe zhromaždenia monitorovalo množstvo policajných hliadok. Tie sa snažili najmä o to, aby sa prívrženci jednotlivých táborov nestretli. Akcia sa nakoniec obišla bez incidentov.

Protestovalo sa aj v Bratislave. Pred domom jedného z hlavných aktérov v kauze Gorila - Jaroslava Haščáka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy