Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nahrávka s Kočnerom a Trnkom je pravá, potvrdil brannobezpečnostný výbor. K vyšetrovaniu mali ale výčitku
Zdielať na

Nahrávka s Kočnerom a Trnkom je pravá, potvrdil brannobezpečnostný výbor. K vyšetrovaniu mali ale výčitku

BRATISLAVA / Takpovediac gorilím predskokanom bola Denníkom N zverejnená údajná nahrávka medzi Mariánom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom z roku 2014. Kočner v nej mal nadávať bývalému generálnemu prokurátorovi za to, že sa s dvoma komplicmi mal snažiť predať Jaroslavovi Haščákovi nahrávku Gorila, pričom on sám už predtým milión eur za ňu zinkasoval. Dnes pred poslancov parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť predstúpili dvaja najpovolanejší, aby informovali, ako polícia v tejto veci koná.

Poslancov brannobezpečnostného výboru zaujímala najmä promptnosť práce polície pri tak závažných informáciach, ktoré z komunikácie vyplývajú. Nahrávku u Kočnera totiž zaistili presne pred jedným rokom a jedným dňom.

Ministerka vnútra Denisa Saková sa však pred výborom k prejednávaným skutočnostiam vyjadriť odmietla so slovami, že informovať budú  poslanci brannobezpečnostného výboru.

A poslanci aj informovali, avšak vo vyhradenom, teda utajenom režime. Koaliční a opoziční zástupcovia sa na výbore vzácne zhodli, a to na tom, že polícia nič nepodcenila, ba naopak, si svoju prácu odvádza dobre.

Kedy padnú prvé obvinenia, nepovedali 

Kedy však môže padnúť prvé obvinenie, sa nedozvedeli. "Nedošlo zo strany polície k žiadnemu zdržaniu," vyhlásil Anton Hrnko, poslanec NR SR za stranu SNS. "To, čo všetko sme dnes počuli, mňa napĺňa nádejou, že v budúcnosti budú tí ľudia, ktorí pochybili, naozaj aj obvinení," verí nezaradený poslanec NR SR Ľubomír Galko. 

"Rád by som vám povedal viac, ale nemôžem, ale myslím si, že budete aj vy prekvapení, keď polícia zverejní všetky skutočnosti," myslí si podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar. 

Po týchto slovách chvály predsa len niečo povedala aj ministerka. "Ja dúfam, že práca policajného zboru a vyšetrovacieho tímu, ktorý na tom pracuje, bude efektívna," poznamenala Saková. 

Nahrávka je autentická 

Poslanci sa na výbore zároveň dozvedeli, že nahrávka je autentická. To znamená, že hlasy patria Mariánovi Kočnerovi a Dobroslavovi Trnkovi. "Je verifikovaná znalcami z odboru fonetiky a elektroniky, že s ňou nebolo manipulované a že hlasy, ktoré na nej sú, patria k osobe X a Y," potvrdil Hrnko. 

Predseda výboru však jedným dychom dodal, že nahrávka, ktorú si mal zadovážiť Kočner, bola získaná nelegálne. "Tieto veci sa musia verifikovať z iných zdrojov," dodal Hrnko. 

K vyšetrovaniu však mali poslanci predsa len jednu výčitku

A to činnosť Generálnej prokuratúry, keďže napríklad o zbavení mlčanlivosti Trnku rozhodla až začiatkom októbra. "Na základe toho, čo sme počuli, prokuratúra mohla konať vo viacerých prípadoch rýchlejšie," vysvetľuje Galko. 

Prokuratúra sa však bráni. Vo vyjadrení poslala stručnú genézu vývoja prípadu, podľa ktorej vyšetrovateľ so žiadosťou o zbavení mlčanlivosti otáľal a svoju žiadosť musel aj opravovať. "Generálny prokurátor doposiaľ vyhovel všetkým žiadostiam vyšetrovateľa," oznámila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Rozhovor Kočnera s Trnkom dopĺňa nahrávka z Gorily. Počuť ju mal aj Fico, ten to ale popiera: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy