Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Podľa informácií TV JOJ trojicu ex-SISkárov zadržali v priebehu akcie dvakrát. Z taktických dôvodov ich najprv prepustili
Zdielať na

Podľa informácií TV JOJ trojicu ex-SISkárov zadržali v priebehu akcie dvakrát. Z taktických dôvodov ich najprv prepustili

BRATISLAVA / NAKA v utorok počas veľkých razií zadržala viacero ľudí. V putách skončili aj traja bývalí príslušníci SIS. Trojicu Foriš, Feranc a Žiaran už obvinili z viacerých trestných činov. Pri domových prehliadkach kukláči našli drogy, zbrane, staré telefóny a rôzne materiály.

Kukláči počas akcie s krycím názvom Hyena zadržali dokopy až 9 osôb. Elitní policajti razie vykonali prevažne v Bratislave a blízkom okolí. Podla informácií TV JOJ trojicu ex-SISkárov zadržali v priebehu akcie dvakrát. Po prvom vypočutí podozrivých z taktických dôvodov prepustili okolo pol ôsmej večer. O hodinu neskôr ich opätovne zadržali. "Ako sme vás v utorok už informovali, NAKA zasahovala v súvislosti s násilnou trestnou činnosťou, drogami a nedovoleným ozbrojovaním," uviedol Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR. 

Pavol Forisch, Stanislav Žiaran a Ján Feranc sa spájajú s viacerými kauzami. Prvý dvaja menovaní sú susedmi na bratislavskej Kolibe a bývajú v rovnakom vchode. Aj na tejto adrese kukláči zaistili viacero dôkazov. Vyšetrovateľ všetkých troch ex-SISkárov obvinil z vydierania. Okrem toho je Forish obvinený aj z drogovej trestnej činnosti a Žiaran z nedovoleného ozbrojovania. "Prehľadali sme 18 rôznych priestorov. Zaistili sme strelné zbrane, strelivo a väčšie množstvo drog. Vyšetrovateľ obvinil z drogovej trestnej činnosti 4 osoby, z vydierania 3 osoby a 1 osobu z nedovoleného ozbrojovania. Vyšetrovateľ piatich zo zadržania prepustil, na štyroch podá podnet na väzbu," povedal Michal Slivka.

Obvinenie troch ex-SISkárov by malo súvisieť s kauzou Mecom a vydieraním Penty. Práve Penta v roku 2017 na všetkých troch podala trestné oznámenie za vydieranie. Obchodnému sporu firmy Mecom Group vo vlastníctve Penty s bývalým partnerom na Ukrajine sa venoval aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Podľa informácií TV JOJ trojica bývalých príslušníkov Slovenskej Informačnej Služby po svojom odchode obchodovala s rôznymi informáciami. V minulosti napríklad Pavol Forisch doniesol dnes už ex-poslancovi SAS Jozefovi Rajtárovi podklady na Ladislava Bašternáka a Mariána Kočnera. Bašternák si aktuálne už odpykáva trest za mrežami. "Doniesol mi niektoré informácie, ktoré som posunul OČTK a ktoré boli cenné pre tieto orgány a takisto som tlačil na vyšetrovanie týchto závažných trestných činov, takže tie informácie a ich odovzdanie bola vec, ktorá bola užitočná pre spoločnosť v každom prípade to je povinnosť, keď viete o nejakom trestnom čine, tak to oznámiť a presne to sa stalo," informoval Jozef Rajtár. 

Marián Kočner je obvinený vo viacerých kauzách. Napríklad aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. A Obžalovaný je aj v kauze televíznych zmeniek, v ktorej dnes pokračuje pojednávanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy