Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rozhovor Kočnera s Trnkom dopĺňa nahrávka z Gorily. Počuť ju mal aj Fico, ten to ale popiera
Zdielať na

Rozhovor Kočnera s Trnkom dopĺňa nahrávka z Gorily. Počuť ju mal aj Fico, ten to ale popiera

BRATISLAVA / Nahrávka v kauze Gorila sa vzájomne dopĺňa aj s nahrávkou rozhovoru Mariana Kočnera a Dobroslava Trnku. Rozčúlený Kočner totiž Trnkovi vyčítal prečo manipuloval s nahrávkou Gorily. Tú mal pustiť viacerým ľuďom, aj Robertovi Ficovi. Ten to však odmieta.

Kočner: V čase, keď som ti to dal, aby si si to pozrel, vypočul, vtedy si to išiel ukázať Jarinkovi. Čo som ti povedal, že si urobil prvú obrovskú chybu, že si to ukázal Jarovi, lebo odvtedy ťa Fico nenávidí. Mu Jaro povedal, že to je nástroj, ktorým budeš Fica vydierať.  

Kočner:  Jak si mi tvrdil, že nie. Jak mi Glváč povedal, že si mu to ukázal.

Trnka: Gvláčovi som to neukázal.

 "Nemám dôvod vyjadrovať sa k rozhovoru dvoch súkromných osôb, ktoré spomínajú moje meno v súvislostiach, o ktorých nemám ani najmenšie tušenie. Už v januári mi pritom jeden z opozičných poslancov o nejakom rozhovore hovoril, tak niekomu asi veľmi záležalo, aby to bolo zverejnené až teraz," vyjadril sa Martin Glváč. Aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ešte vo februári, na tlačovej konferencii priznal, že mu Dobroslav Trnka v prítomnosti ďalšieho človeka pustil nahrávku, ktorá zrejme pochádzala zo spisu Gorila. Tým človekom mal byť Robert Fico. Tvrdil tiež, že sa na políciu neobrátil, lebo o tom nič nevedel.

"Pán Trnka chodil s nejakým notebookom, s tým že má niečo nahraté. Mne pustil osobne takú dvojminútovú sekvenciu, kde je nebohý pán Határ, ktorý sa rozpráva s niekým, že sponzorský dar pred voľbami, alebo také niečo. Ja som vtedy nemal šajnu, že to je nejaká Gorila a to tak bolo, lebo tam ešte bol jeden človek, ktorý to počul," povedal Čižnár vo februári 2019. 

Fico poprel, že počul nahrávku, ktorá sa podobala Gorile 

"Nikto mi v živote nepúšťal žiadnu nahrávku, ktorá by sa podobala na Gorilu," vyjadril sa Robert Fico na tlačovej konferencii. Na nahrávke, ktorú má televízia JOJ k dispozícii sa Čižnárom uvedená pasáž nachádza. Podľa analytického prepisu spisu Gorila majú hlasy patriť Jaroslavovi Haščákovi a Františkovi Határovi. 


 

Časť nahrávky Gorila

Haščák:  Hej. Jak riešite takéto financie?
Határ: Ja neviem ti povedať, ako by sme to zrobili.
Haščák: A nemáte žiadne štruktúry? Nejakú firmu do budúcna?
Határ: Zatiaľ neviem. Myslíš vonku za hranicami.
Haščák: Hej. Tak sa to robí, robia to všetci. Kto to má u vás na starosti.
Határ: Nepočul som o tom, že takýmto spôsobom išli do tejto strany. Skutočne funguje systém sponzorských darov.

"Ferko Határ je mŕtvy, ja sa nebudem k mŕtvym ľuďom vyjadrovať," vyhlásil Fico počas tlačovky ku komunikácii na nahrávke.Generálna prokuratúra sa ale bližšie k tejto veci vyjadrovať nechce, aby nezmarila vyšetrovanie v kauze Gorila. "Jaromír Čižnár dodnes nevie s určitosťou povedať, či krátky zvukový záznam, ktorý mal v roku 2008 pustiť Dobroslav Trnka je nahrávka Gorily, alebo ide o účelovú zostrihanú montáž rozhovoru," píše sa v stanovisku Generálnej prokuratúry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy