Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Brexit stále nemá presnú podobu. Slovenskí politici dúfajú, že Slováci sa z Británie vrátia domov
Zdielať na

Brexit stále nemá presnú podobu. Slovenskí politici dúfajú, že Slováci sa z Británie vrátia domov

BRATISLAVA / Proces možného odchodu Veľkej Británie z Európskej únie je stále zamotaný. Premiér Boris Johnson trvá na tom, že Londýn opustí úniu s dohodou alebo bez nej 31. októbra. To prinesie komplikácie pre státisíce, možno milióny ľudí z celej Európskej únie, ktorí pracujú na druhej strane kanála La Manche. Naši politici aj preto volajú Slovákov naspäť do vlasti.

"To čo sa deje okolo brexitu sa naozaj inak ako chaos nedá nazvať," uviedol guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Slovenská vláda už začiatkom roka schválila súbor opatrení, aby dopady toho chaosu boli čo najmenej bolestivé. Viacerí politici hovoria aj o tom, že tento nepríjemný proces môže mať aj pozitívnu stránku - ak sa mnohí Slováci zo Spojeného kráľovstva vrátia domov. "Keď máme takmer 100 000 voľných pracovných miest, privítame každého jedného Slováka, ktorý žije a pracuje v Anglicku, prípadne ktorejkoľvek krajine," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. "Slovensko potrebuje, aby títo ľudia sa vrátili domov, a zúročili vedomosti, ktoré nadobudli v zahraničí, tu u nás doma," povedala zas poslankyňa Veronika Remišová.

Podľa poslanca Hegera si treba uvedomiť, že veľké trápenie tu vôbec nemuselo byť. Mnohí Briti totiž uverili nezodpovedným a populistickým politikom, ktorí v tejto téme neraz vyložene klamali. "Toto je krásny príklad aj toho brexitu, kde politici ohýbali posolstvá v tých kampaniach a ľudia na to doplatili," povedal.

Dá sa predpokladať, že najbližšie dni ešte budú veľmi hektické a všetci príčetní ľudia si zrejme želajú to, aby ak už ten rozvod má nastať, aby bol čo najkultivovanejší a najjemnejší.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy