Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hrdinský krok stál muža život. Pri pokuse zachrániť manželku spadol z hrebeňa
Zdielať na
Krimi

Hrdinský krok stál muža život. Pri pokuse zachrániť manželku spadol z hrebeňa

ZÁPADNÉ TATRY / Horská záchranná služba v spolupráci s vrtuľníkom pomáhala v sobotu dvojici, ktorá spadla v Západných Tatrách. Aj napriek rýchlemu zásahu záchranári už nedokázali pomôcť 56-ročnému mužovi, ktorý sa vydal na pomoc manželke, tá sa zranila pri asi 200 metrovom páde z hrebeňa hory.

V sobotu v popoludňajších hodinách požiadala horských záchranárov o pomoc žena, ktorá spadla približne 200 metrov z hrebeňa blízko Baníkovskej ihly. Podľa horských záchranárov boli manželia na túru dobre pripravení. Zimným podmienkam, ktoré panujú vo vysokohorskom prostredí zodpovedalo ich oblečenie aj výstroj. 51-ročná turistka a jej o 5 rokov starší manžel vyrazili do Západných Tatier zo Zuberca. Vybrali si náročnú túru na Baníkov.

T​uristka zrejme zakopla a spadla z hrebeňa do snehového žľabu. Pri asi 200-metrovom páde utrpela mnohopočetné poranenia, ktoré našťastie neboli životohrozujúce. Po páde mala na svojho manžela ešte zakričať, aby sa o ňu nebál a aby za ňou nešiel.

On však v obave o jej zdravotný stav varovanie neposlúchol a obetavo začal zostupovať k nej. "Jej manžel jej chcel pomôcť, tak k nej začal zostupovať, ale odštiepil sa mu skalný blok a zletel popri nej dole žľabom, ale bohužiaľ oveľa ďalej, až do kamennej sute," vysvetľuje Roman Švanda, náčelník HZS Západné Tatry. Žena sa pri páde doudierala, no bola schopná privolať pomoc.

Pri záchrannej akcii zasahovalo množstvo záchranárov, ako aj vrtuľník.  Záchrannej akcie sa zúčastnilo celkovo 20 záchranárov HZS. "​Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku vrtuľníka, ktorá v ústí Žiarskej doliny zobrala záchranára HZS na palubu a zároveň odišla skupina záchranárov na pomoc po zemi," priblížila horská záchranná služba vo svojom stanovisku. 

Mužovi už nedokázali pomôcť

Po prílete na miesto vysadili záchranára pri mužovi, pomôcť mu už však nedokázal. Ten následne vyliezol k žene. "Záchranári po zemi pokračovali k pani, ktorú zabezpečili a dostali na také miesto, z ktorého bol možný letecký transport," opisuje Švanda. Ženu spolu so záchranárom HZS evakuovali z terénu a letecky previezli do ústia Žiarskej doliny.

Vrtuľník leteckých záchranárov odviezol zranenú Slovenku do popradskej nemocnice. "Nič nepodcenili, boli dobre vystrojení, kondične dobre pripravení, no niekedy môžete spraviť čo chcete, všetko v poriadku a stane sa zle," zhodnotil Švanda. Telesné pozostatky muža previezla letka ministerstva vnútra.

Záchranári museli v Tatrách zasahovať aj na konci prázdnin. Viac vo videu: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy