Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po mesiacoch v tme majú dvaja chlpáči novú nádej. Na to, aby prežili, museli požierať potkany
Zdielať na

Po mesiacoch v tme majú dvaja chlpáči novú nádej. Na to, aby prežili, museli požierať potkany

SNINA / Mesiace boli zatvorené v maličkom chlieve bez okna, krmivo im majitelia nedávali, a tak psíky požierali potkany. Z takýchto podmienok odobrali dobrovoľníci zo združenia Engy dva psy v Snine. Zachraňovali aj sučku, ktorá po dlhodobom týraní nevedela chodiť. V jednom z prípadov si majiteľ krátko po odobratí zabezpečil ďalšie zviera.

"Bolo to v chlieve, ktorý bol pre prasatá. Boli tam asi tri mesiace. Nebolo tam okno, boli v tme. V úplnej tme pojedali len potkany," povedala Zuzana Naščáková z Občianskeho združenia Engy v Snine. O chliev o rozlohe asi meter krát meter sa Bony delil spolu so sestrou. Keď členovia občianskeho združenia Engy v Snine prišli na odchyt, oboch psíkov sa majitelia dobrovoľne vzdali. To bola pre chlpáčov nádej na nový život, no zároveň boj o zdravie. "Nevedeli sme, či to prežije, srsť bola vypadaná, neboli vitamíny, boli veľmi vyhladovaní," dodala Naščáková. 

Sučka sa zotavila zdravotne aj psychicky rýchlejšie. Adoptívnu rodinu našla v Košiciach. "Bony ostal pri nás. Zdravotne je v poriadku, ale na socializácii musíme popracovať, je to zodpovednosť dať psíka do rodiny," povedala Naščáková.

"Myslím, že bude mať trvalé psychické následky ten pes. Tým pádom, že už raz bol týraný, dá sa s ním pracovať, u každého jedinca je to rôzne, ako dlho trvá proces nápravy," uviedol kynológ Valér Vitrikuš. Šesťročná Ajka je momentálne je v provizórnom záchytnom koterci. Kým sa sem dostala, žila veľmi dlhú dobu v katastrofálnych podmienkach."Ajka bola na polmetrovej reťazi, žila šesť rokov len zavretá na tej reťazi, vedela chodiť, mala artrózu, mala hnis až v srsti, sme ju museli ostrihať," dodala Naščáková. 

Podľa advokáta išlo o týranie

"Pokiaľ majiteľ zanedbal a vážnym spôsobom ublížil, by som to posudzoval ako trestný čin, ako týranie zvierat," uviedol advokát Peter Nízky. Ak sa nezodpovedný majiteľ psíka dobrovoľne vzdať nechce, členovia občianskeho združenia kontaktujú políciu. Členovia občianskeho združenia zaregistrovali aj prípad, keď psa v zúboženom stave odobrali, no majiteľ si zakrátko zabezpečil ďalšieho. Podľa posledných informácií je nutné aj toho odobrať. "Je možné špeciálnym rozhodnutím zakázať osobe vlastniť psíka, musí tomu predchádzať konanie trestnoprávne, mal by byť uznaný za vinného a odsúdeným," povedal advokát Nízky. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy