Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Z lúky do múzea. Bača v okolí Brezna má unikátnu zbierku zvoncov
Zdielať na

Z lúky do múzea. Bača v okolí Brezna má unikátnu zbierku zvoncov

BREZNO / O tom či na Kráľovej holi ešte stále stojí strom zelený, sa vedú diskusie. Isté však je, že na jej svahoch sa stále pasú stáda oviec. Aj preto je v dedinke Šumiac jedinečné múzeum. Poďte sa teraz spolu s nami pozrieť do sveta, kde namiesto slov počuť zvonenie.

V kráľovstve zvoncov a spiežovcov ich je viac ako 2000 a je celkom možné, že zbierka je najväčšia na svete. "Zvonec je ako človek. Hlava, toto je telo, srdce, hlas. Každý spiežovec má iný, ako my ľudia. Všetci sme ľudia, ale každý sme iný," uviedol bača a zberateľ zvoncov Mikuláš Gigac. 

Dôležité je akým spôsobom a z akého materiálu sú vyrobené. Pán Gigac svoju zbierku buduje už viac ako 50 rokov.  Zvonce sa prideľovali podľa toho, aké veľké bolo stádo. "Na každú desiatu ovečku alebo dobytok jeden," dodal Gigac. Na Kráľovej holi, kde sú časté zmeny počasia boli zvonce veľmi dôležité. "Lebo tam museli byť také zvonce, prišla hmla, prišiel dážď, dobytok alebo ovce nebolo vidieť, len počuť," povedal Gigac. Život na salašoch bol a stále je veľmi ťažký. 

Pozrite si archívnu reportáž o cudzincovi, ktorému Slovensko tak učarovalo, že sa napokon rozhodol byť bačom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy