Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sever Sýrie už opustilo takmer 100 000 ľudí. Medzi mŕtvymi sú aj civilisti
Zdielať na

Sever Sýrie už opustilo takmer 100 000 ľudí. Medzi mŕtvymi sú aj civilisti

ANKARA / Od stredajšieho začiatku tureckej invázie na severovýchode Sýrie opustilo domovy podľa OSN už takmer 100 000 ľudí a boje tureckej armády s arabsko-kurdskými milíciami si podľa organizácie SOHR vyžiadali asi stovku obetí, vrátane 17 civilistov.

Turecko zintenzívnilo ofenzívu na severe Sýrie. Z oblasti od stredajšieho vpádu tureckých vojsk podľa OSN opustilo domovy už okolo 100 000 ľudí. Boje tureckej armády s kurdskými povstalcami si vyžiadali viac ako sto mŕtvych, sú medzi nimi aj civilisti. Ankara tvrdí, že cieľom vojenskej operácie je vyčistiť oblasť od teroristov, za ktorých považuje kurdské milície. Chce tam tiež vytvoriť bezpečný koridor pre návrat dvoch miliónov sýrskych utečencov.

Liga arabských štátov vyzvala Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov (BR OSN), aby podnikla potrebné kroky a prinútila Turecko zastaviť vojenskú ofenzívu v Sýrii a "okamžite" z krajiny stiahnuť svoje jednotky. V komuniké, ktoré je výsledkom sobotňajšieho mimoriadneho stretnutia ministrov zahraničných vecí, zároveň BR OSN vyzvali, aby zablokovala akúkoľvek podporu, ktorú by mohlo Turecko využiť na pokračovanie ofenzívy.

Arabské krajiny podľa vyhlásenia odmietajú turecké pokusy o "demografické zmeny" v Sýrii prostredníctvom takzvanej "bezpečnej zóny". Mali by tiež podľa neho zvážiť podniknutie "diplomatických, ekonomických, investičných a kultúrnych krokov...proti tureckej agresii". Dve krajiny, Katar a Somálsko, vyjadrili v súvislosti s komuniké výhrady, pričom Katar podporuje tureckú ofenzívu.

Turecko tvrdí, že chce zatlačiť sýrske kurdské Ľudové obranné jednotky (YPG), ktoré považuje za teroristov napojených na niekoľko desaťročí trvajúce kurdské povstanie na svojom území. Prezident Recep Tayyip Erdogan sa v piatok vyjadril, že s ofenzívou neprestanú, kým sa YPG, ktoré predstavujú základ Spojenými štátmi podporovaných jednotiek bojujúcich proti Islamskému štátu, nestiahnu za líniu 32 kilometrov od tureckých hraníc.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy