Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAKA vytvorila tím, ktorý sa venuje kauze zaistených mobilov od sudcov. Medzi nimi je aj Monika Jankovská
Zdielať na

NAKA vytvorila tím, ktorý sa venuje kauze zaistených mobilov od sudcov. Medzi nimi je aj Monika Jankovská

BRATISLAVA / NAKA už vytvorila samostatný tím, ktorý sa má špeciálne venovať prípadu zaistených mobilov sudcov. Medzi nimi bol aj telefón bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej. Odpoveď na otázku, či naozaj prišlo k ovplyvňovaniu súdnych rozhodnutí, by sme mohli dostať po preverení viacerých spisov. O tom, ako postupovať voči sudcom, ktorým mobily zaistili, rokovala aj komisia súdnej rady

Hmla, to je názov tímu NAKA, ktorý sa teraz bude výlučne prípadu zadržaných mobilov u sudcov. "Riaditeľ NAKA dal zriadiť pracovnú skupinu Hmla, je zložená z vyšetrovateľa, operatívcov a analytika. V prípade bolo začaté trestné stíhanie pre viaceré trestné činy. Zatiaľ nebola obvinená žiadna konkrétna osoba," uviedol Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR. 

Minister spravodlivosti stále pripravuje názor na disciplinárne stíhanie sudkýň Moniky Jankovskej a Zuzany Maruniakovej. Hneď potom sa budú preverovať spisy. "Preveríme všetky spisy, z ktorých nám vychádza, že tam mohlo dôjsť k nejakým nezákonnostiam," vyjadril sa Gábor Gál, minister spravodlivosti SR. "Ja som tiež osobne zisťovala, robila som si šetrenie ohľadom prideľovania tej konkrétnej kauzy zmenkovej, tak na okresnom súde, ako aj na krajskom súde. Tieto informácie si budem vyhodnocovať a podľa toho zvážim ďalší postup," informovala Lenka Praženková, predsedníčka Súdnej rady SR. 

V stredu zasadala aj Súdna rada, ktorá má rozhodovať o ďalšom postupe voči sudcom, ktorým boli zadržané mobily. Skôr než komisia súdnej rady dospeje k nejakému rozhodnutiu, dala piatim sudcom možnosť prísť to vysvetliť osobne už v pondelok. Účasť ale nie je povinná. "Umožníme im, aby sa oni sami vyjadrili," dodala Marcela Kosová, predsedníčka komisie zriadenej Súdnou radou SR. 

Súčasne sa budú snažiť získať všetky relevantné dokumenty. "V prípade, že nebude možné, aby nám orgány činné v trestnom konaní poskytli nejaké listinné dôkazy, tak sa budeme snažiť nahliadnuť do spisového materiálu," dodala Marcela Kosová.

Podľa strany Za ľudí je treba preveriť, ako mohla bývalá štátna tajomníčka získať bezpečnostnú previérku na stupeň "prísne tajné". "Kto má túto previerku, ten už fakt musí byť čistý. Ale v tomto prípade NBÚ sa musí spýtať vlastného svedomia, či mali všetko zabezpečené," dodal Gábor Gál. Šéf parlamentného výboru ale pripustil, že medzičasom mohla stiahnuť svoj súhlas s previérkou. Teda je možné, že by túto previérku už nemala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy