Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Turci začali ofenzívu na severe Sýrie. Tá oznámila, že na zmareniu útoku použije všetky možné prostriedky
Zdielať na

Turci začali ofenzívu na severe Sýrie. Tá oznámila, že na zmareniu útoku použije všetky možné prostriedky

Archívna reportáž

ANKARA / Turecko zahájilo vojenskú ofenzívu na severe Sýrie, oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecká armáda operáciu odštartovala spoločne s protureckými povstalcami, dodal prezident. Vopred ohlásená ofenzíva má byť zameraná na kurdské milície YPG, ktoré pomohli Sýrii poraziť Islamský štát. V napätej situácii na turecko-sýrskych hraniciach oznámili mobilizáciu aj Kurdi. Úrady žiadajú občanov, aby vzdorovali hroziacemu vpádu Turkov. Sýria zároveň ohlásila, že sa bude všetkými legitímnymi prostriedkami snažiť zmariť chystaný útok. Proti plánovanej akcii sú aj spojenci Damasku - Irán a Rusko. Ankara v pondelok oznámila, že je pripravená obsadiť sever Sýrie s plánom vybudovať tam bezpečný kemp pre milióny sýrskych utečencov žijúcich aktuálne v Turecku.

Sýrske ministerstvo zahraničia oznámilo, že sa bude snažiť všetkými legitímnymi prostriedkami zmariť útok, ktorý Turecko pripravuje na sýrskom severe. Turecko dokončuje prípravy ofenzívy, ktorá má byť zameraná na oddiely sýrskych Kurdov a na zriadenie bezpečnostnej zóny na sýrskej strane sýrsko-tureckej hranice. Znepokojenie o budúci osud Kurdov vyvolal aj útok teroristického Islamského štátu na kurdské pozície v severosýrskej Rakke. "Sýria dôrazne odsudzuje bezohľadné prehlásenia a nepriateľské úmysly tureckého režimu, ktorý presúva svoju armádu k hraniciam," uviedlo v prehlásení ministerstvo zahraničia v Damasku. Podľa neho je Sýria odhodlaná zmariť turecký útok všetkými dostupnými prostriedkami. 

Na adresu sýrskych Kurdov sa v prehlásení uvádza, že je vláda pripravená "objať svojich márnotratných synov, ak sa vrátia k rozumu". 

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu uviedol, že Turecko bude všetky krajiny, ktorých sa vec týka, teda aj sýrsku vládu, o plánovanej ofenzíve na sever Sýrie informovať. Prehlásil tiež, že operácia bude vedená v súlade s medzinárodným právom a že jej jediným cieľom sú ozbrojenci, ktorí v oblasti pôsobia. 

Pentagon oznámil, že vyradil Turecko z koordinačného režimu letectva vo vzdušnom priestore Sýrie. Tým mu znemožnil letecky podporiť plánovanú pozemnú operáciu. Donald Trump Ankare pohrozil, že ak urobí to, čo bude on považovať za neprípustné, ekonomicky ju zničí. Turci odpovedali, že sa nenechajú zastrašiť. 

Vzťahy Turecka a USA naštrbila aj téma obrany. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy