Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Palárikovčania sa tešia z úspechu. Megafarmu ošípaných nevybudujú, aspoň zatiaľ
Zdielať na

Palárikovčania sa tešia z úspechu. Megafarmu ošípaných nevybudujú, aspoň zatiaľ

PALÁRIKOVO / Dedinčania sa radujú. Povolenie pre prevádzku megafarmy ošípaných v Palárikove opäť zrušili. Ešte ale celkom nevyhrali, pretože žiadosť o výstavbu farmy pre 160 000 prasiat ročne bude znovu prejednávaná, a to už po tretíkrát.

Okolité samosprávy vydali na protest vyhlásenie. Obyvatelia podpísali už dve petície a zorganizovali pochod. Aj to zavážilo pri rozhodovaní odvolacieho orgánu. "Permanentne denne okolo 30 000 kusov, na vývoz ročne 165 000 kusov odstavčiat, tak si viete predstaviť, čo by nás tu čakalo, zdevastované životné prostredie," uviedla starostka Palárikova Ľubica Karasová.

"Ústredie Slovenskej inšpekcie životného prostredia upozornilo aj na viacero nejednoznačností, v integrovanom povolení," povedal hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.  Tridsaťstranové odôvodnenie vypracované generálnym riaditeľom je dôkazom toho, že v podkladoch spoločnosti Agrovýkrm Senica, kde TV JOJ nedvíhali telefón, sú nezrovnalosti. Aj v podmienkach zhromažďovania hnojovice či v spôsobe odvádzania vôd z povrchového odtoku. "Pokiaľ viem Agrovýkrm a.s. Senica doposiaľ nemá zazmluvneného žiadneho odberateľa na vývoz hnojovice a aplikáciu do pôdy," povedala starostka Karasová.

"Ale vec sa dáva na nové prejednanie na nižší správny orgán, čo je Slovenská inšpekcia životného prostredia v Nitre," povedala aktivistka a Palárikovčanka Alžbeta Husková. "Prvostupňový orgán musí pri rozhodovaní musí zohľadniť nové nesúhlasné stanovisko obce Palárikovo. Termín ukončenia ďalšieho prvostupňového konania nie je možné presne určiť, nakoľko do konania vstupujú aj ďalší účastníci," dodal Ferenčák. Sebestačnosť S v bravčovom mäse sa pohybuje na hranici 40 percent, napriek tomu už ani agrorezort nepovažuje podobné megafarmy za dobré riešenie. "My nie sme apriori voči farmám, ale sme proti farmám, kt budú pri svojej prevádzke poškodzovať životné prostredie," povedala Husková.

Pozrite si archívnu reportáž.

Najčítanejšie správy