Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Novú diaľničnú známku s platnosťou 365 dní by mali začať predávať od februára 2020. Opozícia tvrdí, že ide o krádež návrhu
Zdielať na

Novú diaľničnú známku s platnosťou 365 dní by mali začať predávať od februára 2020. Opozícia tvrdí, že ide o krádež návrhu

SLOVENSKO / Predstavte si, že si dnes kúpite ročnú diaľničnú známku a tá bude platná až do 7. októbra budúceho roka. V súčasnosti sa to nedá, ale parlament by túto možnosť čoskoro mohol schváliť. Návrh strany Most-Híd podporuje aj opozícia, hoci hovorí, že im ho ukradli.

Podstata novinky je v tom, že popri súčasnej 10-dňovej, mesačnej a ročnej pribudne aj štvrtá možnosť, takzvaný technický rok. Poslankyňa Mostu-Híd Irén Sárközy totiž navrhuje, aby ľudia mohli používať aj známky na 365 dní od ľubovoľného dňa zakúpenia. Cena má byť rovnaká ako pri súčasnej ročnej známke, teda 50 eur.

Sárközyovej návrh podporuje aj jej spolustraník, minister dopravy Árpád Érsek. Malo by to byť výhodné najmä pre tých, ktorí sú kúpia auto v lete či na jeseň a chcú jazdiť po diaľniciach. "Pokiaľ ja viem, v okolitých štátoch nemá nikto, s kým susedíme, ale má to Bulharsko a Rumunsko," uviedol minister Érsek.

Nápad nie je úplne nový, on už v parlamente bol, avšak vtedy ho navrhovala opozícia, no neprešiel. "Samozrejme, mi to podporujeme, ale je to len ideovo vykradnutý návrh opozície, ktorý bol na stole v parlamente už pred dvomi rokmi," povedal poslanec za OĽaNO Ján Marosz. 

Most-Híd ale oponuje, že to nie je totožné riešenie, pretože opozícia vtedy chcela zrušiť súčasnú podobu ročnej známky na kalendárny rok a zaviesť len technický rok, teda 365 dní od zakúpenia. "Keď dvaja robia to isté, nie je to vždy to isté," dodal Érsek.

Poslankyňa návrh predloží na októbrovej schôdzi parlamentu v druhom čítaní k novele zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Tá okrem iných zmien prinesie aj vyššie pokuty za používanie mobilov či iných audiovizuálnych zariadení za volantom. "V blokovom konaní sa nám zvýši pokuta z 50 na 100 eur a v ďalšom konaní zo 100 na 200 eur," dodala ministerka vnútra Denisa Saková.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy