Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Dukle si pripomenuli jednu z najťažších horských bitiek u nás. Vojaci zomierali po tisícoch
Zdielať na

Na Dukle si pripomenuli jednu z najťažších horských bitiek u nás. Vojaci zomierali po tisícoch

DUKLA / Hoci má narodeniny premiér Peter Pellegrini, darček dostal niekto úplne iný - prezidentka Zuzana Čaputová. Vlastnoručne vyrobený jej fanúšikom. No pravda je, že na Dukle sa dnes ľudia stretli pre niečo dôležitejšie.

"Tanky, vojaci z jednej strany, z druhej strany letectvo, tu bomba spadla, tam spadla...ťažká situácia bola," spomína vojnový veterán Juraj Kohút. V očiach vojnového veterána vidieť, že spomienky aj po 75 rokoch stále bolia. Mal vtedy 18 rokov a rodičom zatajil, že ide bojovať. V zákopoch videl umierať mnohých priateľov. Pri jednom z útokov ho zasiahla črepina z granátu. Našťastie prežil.

Karpatsko-duklianska operácia vstúpila do dejín ako jedna z najťažších horských bitiek u nás. Vojaci zomierali po tisícoch. Peter Pellegrini sa v tejto súvislosti prihovoril najmä mladým. "Poznajú Batmana, Ironmana ale vôbec netušia, kto je Viest, Golian či hrdinovia tu z Dukly," povedal Peter Pellegrini. Predseda vlády v nedeľu oslavuje narodeniny a miestni obyvatelia mu srdečne gratulovali. Okrem neho má sviatok aj český minister obrany. Páni sa síce tešili, že to oslávia, no darček dostal niekto iný. Na prezidentku Zuzanu Čaputovú takto čakal jej fanúšik. Vyrobil pre ňu Bratislavský hrad z dreva. "Prezidentka je môj idol, ja som ju podporoval strašne, strašne," priznal Humenčan Stanislav.

Na Dukle zaznela vďaka snahe Andreja Danka okrem Českej a Slovenskej aj hymna Ruskej federácie. "Požiadal som protokol ministerstva obrany a verím, že to bude vždy tak, aby táto hymna tu znela," povedal Andrej Danko. Na Dukle sa stretli stovky ľudí - vojnoví veteráni, ich vnúčatá ale aj potomkovia ruských kozákov na Slovensku. "Prišli sme vzdať hold padlým hrdinom, ktorí bojovali za túto vlasť," povedal Maroš Nemčík, Všekozácky zväz českých zemí a Slovenska. Pod pamätníkom pribúdal jeden veniec za druhým. Ľudí neodradila ani nepríjemná zima a dážď. "Máme dáždniky, pršiplášte snehule, zimné vetrovky, čiapky takže sa nebojíme ničoho," vyhlásila návštevníčka Zuzana.  Zima však dala zabrať členom vojenskej hudby. "Tie nástroje viac reagujú na tú zimu, treba viac dolaďovať a dbať na intonáciu," vysvetlil Jaromír Blaho, Vojenská hudba ozbrojených síl Slovenskej republiky. "Asi nám dnes bude všetkým zima, ale každý jeden z nás ktorí sme tu máme úctu k hrdinom, ktorí tu splnili svoje úlohy tak, aby my sme dnes mohli slobodne žiť," dodal Daniel Zmeko, náčelník generálneho štábu ozbrojených síl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy