Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vyberte zo šatníka teplé bundy a dáždniky. Záver týždňa bude studený a mokrý
Zdielať na

Vyberte zo šatníka teplé bundy a dáždniky. Záver týždňa bude studený a mokrý

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Počasie na Slovensku už definitívne zodpovedá počasiu októbra, alebo ak chcete, jesene. Prehánky, hmly a teploty, ktoré horko-ťažko prekročia 10 stupňov Celzia. To všetko uzatvára miestami slabý vietor.

"V piatok cez deň očakávame premenlivú oblačnosť, ojedinele prehánky. Z rána pozor na hmly. Denná teplota od 13 do 17 stupňov Celzia, na severe väčšinou okolo 11 stupňov, a to všetko pri slabom vetre," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. V piatok večer už bude oblakov pribúdať, cez deň bude už oblačno až zamračené a od západu na mnohých miestach dážď. Sneh sa objaví od asi 1200 metrov. Denná teplota bude od 8 do 12 stupňov, na juhu od 12 do 16 stupňov Celzia.

Cez víkend sa poriadne oblečte

Nedeľa bude veľmi oblačná, miestami dážď, od asi 900 metrov očakávame sneženie. Navyše bude veterno a chladno. "Denná teplota bude pomerne nízka, od 8 do 14 stupňov Celzia, na severe od 4 do 8 stupňov. Pozor na severák do 40, v nárazoch okolo 70 km/h," uviedla Jarošová. Nový týždeň začne síce slnečnejšou oblohou, ale v chladnom vzduchu. Pripraviť sa môžeme na dennú teplotu od 6 do 8 stupňov na severe po 12-14 stupňov na juhu.

Hurikán Lorenzo sa dostal blízko k Európe

Prvé dni októbra sme mnohí s úžasom pozerali na Atlantický oceán a hurikán Lorenzo, ktorý sa dostal nebezpečne blízko k brehom Európy. Bol až v piatej, najvyššej kategórii. Potom zoslabol a zase zmohutnel. Nakoniec navštívil Azorské ostrovy ako hurikán 2. kategórie spolu so silným vetrom, dažďom a vysokými vlnami.

Potom sa presunul k pobrežiu Írska, kde vo štvrtok mal v nárazoch viac ako 100 km/h, tiež priniesol silný dážď, a aj vysoké vlny, ktoré uzavreli prístavy. "Tu už z neho bola iba mimotropická tlaková níž. V ďalších hodinách sa presunie ďalej na severovýchod a zanikne. Výrazne ovplyvní počasie nad ostrovmi Británie a Írska, u nás sa na počasí neprejaví. Vplyv na naše počasie bude mať v piatok ešte tlaková výš nad alpami, ale tá bude ustupovať frontálnemu systému, ktorý bude spojený s tlakovou nížou nad Beneluxom. Povedané po slovensky, zase začne od západu pribúdať oblačnosť a objaví sa dážď," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy