Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podozrenia voči sudcom nie sú dôvodom na preverovanie ich rozhodovacej činnosti, tvrdí advokát Kuruc
Zdielať na

Podozrenia voči sudcom nie sú dôvodom na preverovanie ich rozhodovacej činnosti, tvrdí advokát Kuruc

BRATISLAVA / Rozhodnutia bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej v sudcovskom talári nemôžu byť spochybnené. Vyjadril sa tak advokát a právnik Ladislav Kuruc. Podľa jeho slov podozrenia voči sudcom, ktorým zadržali mobilné telefóny, totiž ešte nezakladajú automaticky dôvod na preverovanie ich rozhodovacej činnosti.

Rozhodnutia sudcov podľa právnika Kuruca nemôžu byť ani spätne napadnuteľné. Podľa neho by sa tak mohlo stať iba v prípade, že by rozhodovanie sudcov priamo súviselo s prípadmi, kde existujú podozrenia.

Ešte v lete tohto roka polícia zasiahla proti viacerým sudcom, pričom medzi zaistenými mobilnými telefónmi bolo aj zariadenie vtedajšej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej. Nominantka strany Smer-SD sa medzičasom vzdala svojej funkcie.

"Oficiálne v Trestnom poriadku inštitút podozrivého nie je. V prípade sudcov nie je možná takzvaná retroaktivita. Stále totiž platí prezumpcia neviny, a aj keby boli právoplatne odsúdení, nie je to možné," povedal Kuruc. Na otázku či by sa mohli procesné strany prípadne sťažovať na to, že ich prípady rozhodovali sudcovia podozriví z trestnej činnosti, odpovedal tak, že nie. "Nie, nedajú sa právne napadnúť takéto rozhodnutia," ozrejmil. Podľa Kuruca by sa to dalo iba v prípade, že konkrétni sudcovia rozhodovali o prípadoch, ktoré sa bezprostredne týkali ich vlastných podozrení.

"Teoreticky by sa dala napadnúť iba taká trestná vec, kde sa práve preukázalo zneužitie právomocí,"  dodal Kuruc. Známe je už aj uznesenie polície v tomto prípade, kde sa síce nespomínajú konkrétne mená, ale sú v ňom obsiahnuté podozrenia z ovplyvňovania viacerých prípadov. Problematikou sa bude zaoberať na najbližšom zasadnutí aj Súdna rada SR. 

Súdna rada bude riešiť postup polície voči sudcom

Súdna rada sa bude na pondelňajšom zasadnutí zaoberať podnetom predsedu Krajského súdu v Bratislave, Ľuboša Sádovského. Najvyššiemu poradnému orgánu justície adresoval list, v ktorom označil postup polície voči sudcom za neadekvátny. Reaguje tak na nedávnu policajnú akciu, počas ktorej zaistili mobily niekoľkých sudcov.

Štátnej tajomníčke Monike Jankovskej vo štvrtok 22. augusta podvečer zadržali policajti mobilný telefón v súvislosti s údajnou komunikáciou s Marianom K. pomocou aplikácie Threema. Jankovská následne odcestovala na plánovanú dovolenku. Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. 

ja

​Situáciu okolo zaistených mobilných telefónov skúmala aj predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková. Na súdnu radu sa v tejto súvislosti obrátil listom aj predseda Krajského súdu v Bratislave Ľuboš Sádovský, ktorý v stanovisku označil zásah polície za neadekvátny.

Viac o odvolaní Jankovskej aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy