Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Peter streľbu po hádke takmer neprežil. Hoci zostal na vozíku, na MS Slovenska v tlaku na lavičke hviezdil
Zdielať na

Peter streľbu po hádke takmer neprežil. Hoci zostal na vozíku, na MS Slovenska v tlaku na lavičke hviezdil

PREŠOV / V marci pred piatimi rokmi sa v centre Prešova strieľalo. Dvaja muži sa najskôr pohádali, pobili, a potom jeden z nich vytiahol zbraň a vypálil. Muža strelil do krku. Ten našťastie prežil, ale ochrnul. I napriek tomu sa nevzdal a dotiahol to až na Majstrovstvá Slovenska v tlaku na lavičke.

"Ma vytiahol opitý von, na férovku, po troch, štyroch fackách sa vrátil domov pre pištoľ, vrátil sa a strelil ma do krku," opísal osudný deň dnes už športovec  Peter Merten. Na to, čo sa stalo v marci 2014 v Prešove Peter nezabudne do konca života. Vlado, s ktorým mali najskôr slovný konflikt ho nakoniec strelil do krku. Lekári mu nedávali takmer žiadne šance. Peter ale prežil. Po ôsmich mesiacoch sa na súde pozrel strelcovi do očí.  

Peter už zostane navždy pripútaný na invalidný vozík. Muž, ktorý strieľal, je už podľa jeho slov na slobode. "Po 4,5 roku ho pustili, nikto sa mi neospravedlnil," povedal. 

Pred piatimi rokmi visel jeho život na vlásku. Dnes súťažil na majstrovstvách sveta v tlaku na lavičke."Tam sú dve možnosti, buď sa človek zlomí, alebo bojuje ďalej," vyhlásil. Dohromady sa podľa jeho slov dával štyri roky. Teraz je rozhodnutý bojovať a najmä súťažiť. "Chlapci ma motivovali na tento šport, začal som cvičiť, otvoril som si chránenú dielňu," prezradil Peter. V priebehu relatívne krátkeho času sa dostal do formy a dotiahol to až na majstrovstvá Slovenska. "Od Boha dostal druhú šancu, že sa znovu narodil, nechce ten život len tak premrhať a venuje sa takémuto športu," vyjadril sa o ňom tréner  Ladislav Lechan. 

Peter súťaž zvládol a bol úspešný. Majstrovstvami Slovenska však jeho snaha ani zďaleka nekončí. V hlave má oveľa vyššie ciele. "Na druhý rok na majstrovstvá sveta v Las Vegas by som chcel ísť," prezradil na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy