Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ak bude zo stratifikácie nemocníc trhací kalendár, ministerka návrh stiahne z parlamentu
Zdielať na

Ak bude zo stratifikácie nemocníc trhací kalendár, ministerka návrh stiahne z parlamentu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ak bude zo stratifikácie nemocníc trhací kalendár, ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smer-SD) stiahne návrh z parlamentu. Uviedla to v relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že je ochotná hľadať kompromisy.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská chce podporu hľadať naprieč širokým politickým spektrom. "Budem rokovať do posledného dychu a momentu, keď ešte budem mať možnosť niekoho presvedčiť,“ pokračovala. Tvrdí, že poslanci by mali pri hlasovaní o reforme zahodiť svoje egá a urobiť to, čo je najlepšie pre dobro pacientov. "Čím viac politiky budeme vnášať do zdravotníctva, tým bude menej kvalitné a odrazí sa to aj na zdravotnom stave nášho obyvateľstva,“ povedala.

​Nerozumie, prečo reformu nechcú niektorí poslanci podporiť. "Čo potom títo poslanci urobia, keď sa ich občania spýtajú, čo urobili so slovenským zdravotníctvom?“ pýtala sa Kalavská a dodala, že nepočula žiadnu výtku, že by bol zákon zle odborne pripravený.

V auguste schválila vláda len časť reformy nemocníc, v piatok ráno ešte nebola zaradená na rokovaní kabinetu. "Nakoniec rozhodol zdravý rozum a pacient, a nie politikárčenie. Som ochotná vysvetľovať každú jednu vetu v zákone, ako to myslíme. Chcela som, aby to bol ten najlepší zákon, aký môžeme ponúknuť," povedala Kalavská s tým, že cieľom je zlepšiť zdravotnú starostlivosť tak, aby to negatívne nepocítil pacient. Reforma má podľa Kalavskej zefektívniť tok peňazí v zdravotníctve.

Zmeny v nemocniciach majú zabezpečiť, aby sa nemocnice špecializovali. Návrh má určiť aj to, v akej vzdialenosti má byť zdravotná starostlivosť pre pacienta. Predseda Smeru-SD Robert Fico chcel, aby bola stratifikácia predložená ako ústavný zákon. "Odmietnutie ústavného zákona nebolo z trucu, ale z pragmatického dôvodu," uviedla šéfka rezortu zdravotníctva.

Podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO) očakáva, že ministerka bude pokračovať v rokovaniach a každý poslanec, ktorému záleží na zlepšení zdravotníctva, zákon v parlamente podporí. "Verím, že v parlamente nastane diskusia. Smer by sa mal postaviť za svoju ministerku. Je to reforma vlády a potom môže byť táto vláda hrdá, že reformu začala," povedal Krajčí. Podľa neho reforma nie je finančne doriešená. Bude sa s tým musieť popasovať nová vláda.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy