Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Neriskujte pri vodopádoch. Tatry sú v tomto období zradné
Zdielať na

Neriskujte pri vodopádoch. Tatry sú v tomto období zradné

VYSOKÉ TATRY / Vodopády vo Vysokých Tatrách sú nepochybne v tomto období veľkým lákadlom. Turisti by však mali byť pri obdivovaní ich krásy mimoriadne opatrní a v žiadnom prípade by napríklad pri fotení nemali riskovať.

Záchranári poukazujú na nedávnu udalosť v Tatrách. Slovenka zišla z turistického chodníka k vodopádu a chcela sa odfotiť a tak vyšla na skalu v strede potoka. "Šmykla sa, tí jej známi jej pomohli vyjsť hore, ale pritom šmyku si zranila koleno," vraví horský záchranár Ján Korenko. 

Slovenka však nie je jedinou turistkou, ktorá pre krásnu fotku v prírode riskovala. Televízia JOJ bola svedkom toho, ako jedna Poľka skákala a tancovala na skale, muž hojdal svoje dieťa nad búrlivou vodou alebo turisti skákali zo skaly na skalu. 

"Za taký úplný hazard považujem prekračovanie technických zábran, ktoré vlastne bránia tomu, aby sa človek dostal do nebezpečných miest," vysvetľuje riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga.  

Pritom stačí stotina sekundy a môžu tak ohroziť svoj život, alebo život ich blízkych. "Tam dochádza k veľmi rýchlemu cievnemu stiahnutiu a buď znemožneniu dýchania alebo veľmi sťaženému, oproti tomu silou tej vody do skál zas môže dôjsť k mechanickému poškodeniu a k strate vedomia, tam je to veľmi rýchle by som povedal," upozorňuje záchranár Dušan Burian. 

K jeseni vo Vysokých Tatrách už tradične patrí aj upratovaniu po letnej sezóne. Známa je napríklad akcia "Čisté hory". Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy