Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľudia vo Veľkej Fatre našli dvoch mŕtvych medveďov. Jeden z prípadov už rieši polícia
Zdielať na

Ľudia vo Veľkej Fatre našli dvoch mŕtvych medveďov. Jeden z prípadov už rieši polícia

VEĽKÁ FATRA / Pracovníci Národného parku Veľká Fatra v ostatných dňoch zaevidovali v revíri svojej pôsobnosti až dvoch mŕtvych medveďov. Jedným z týchto prípadov sa už zaoberá aj polícia. Je totiž úplne jasné, že maca v lese niekto usmrtil streľnou zbraňou.

Dvoch uhynutých medveďov ľudia našli v oblasti Turca, pri jednom z nich ochranári presne vedia, aká je príčina smrti. "Bol jednoznačne zastrelený dlhou guľovou zbraňou," vraví zoologička Národného parku Veľká Fatra Mária Apfelová. 

Obeťou sa stal samec, ktorý mal podľa odborníkov minimálne pätnásť rokov. Policajti sa snažia zistiť, kto na neho vystrelil. "Ak sa vo zveri nájde projektil, dá sa identifikovať, keďže poľovníci sú držiteľmi legálnych zbraní, tak tam to je pomerne jednoduché, ale ak sa jedná o pytliaka, prípadne neevidovanú zbraň, tak tam to je veľmi komplikované," vysvetľuje Rudolf Gablík z oddelenia na odhaľovanie enviromentálnej kriminality. 

"V súvislosti s touto udalosťou prebieha vyšetrovanie vo veci trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov a trestného činu pytliactva," uviedol policajný hovorca Radko Moravčík. 

V druhom prípade objavili staršiu mŕtvu medvedicu. Túto šelmu však nezabil výstrel z pušky, ale je možné, že niekto na ňu namieril z inej zbrane. "Nevylučujeme však usmrtenie šípom, kušou alebo nejakým iným mechanickým predmetom," dodala Apfelová. 

A ochranári susedného národneho parku Malá Fatra zaznamenali od mája tohto roku značný úhyn medveďov, ktorí zomreli na koľajniciach či pod kolesami osobných áut. "K dnešnému dnu evidujeme osem prípadov zrazených medveďov na cestách a železniciach," potvrdil riaditeľ správy Národného parku Malá Fatra Michal Kalaš. Väčšina z nich zahynula v regióne Turca.

Pozrite si archívnu reportáž o kolízii s medveďmi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy