Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Parkovanie pre ZŤP často zneužívajú tí, ktorí ho nepotrebujú. Preukazy zháňajú dokonca na bazároch
Zdielať na

Parkovanie pre ZŤP často zneužívajú tí, ktorí ho nepotrebujú. Preukazy zháňajú dokonca na bazároch

BRATISLAVA / Nemajú žiaden hendikep, no parkujú na miestach vyhradených pre ťažko zdravotne postihnutých. Polícia stále častejšie kontroluje a postihuje vodičov, ktorí nielenže neoprávnene stoja na týchto miestach, ale dokonca používajú falzifikáty preukazov ťažko zdravotne postihnutých. Ľudia na vozíčkoch potom musia parkovať na klasických parkovacích miestach, ktoré sú príliš úzke na to, aby vôbec vystúpili z auta.

Väčšinou býva parkovacie miesto pre ZŤP voľné, blízko vchodu a je aj dosť široké. Pre mnohých vodičov je takéto miesto tak lukratívne, že si vyrábajú falzifikáty alebo sa ich cez internetový bazár pokúšajú dokonca zakúpiť. Kým pre bežného vodiča je to lukratívne miesto, pre človeka ktorý používa invalidný vozík je to absolútna nevyhnutnosť. Ak totiž zaparkuje na klasickom mieste, nedokáže s vozíčkom vystúpiť. "Obsadené parkovacie miesta ľuďmi, ktorí ich zneužívajú sú problém, lebo ten človek na vozíku nemá inú možnosť, aj keby zavolal políciu, je to proste na dlhé lakte," uviedla poslankyňa za OĽaNO Silvia Shahzad.

V Petržalke hlásia len za minulý týždeň dva prípady, kedy takto parkovali vodiči s falošným preukazom. "Poverený príslušník už v oboch prípadoch vzniesol obvinenie z trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny. V prípade preukázania viny hrozí obvineným za takéto konanie v zmysle trestného zákona trest odňatia slobody až na tri roky," uviedla policajná hovorkyňa Veronika Slamková. 

S inzerentom, ktorý chcel kúpiť a zrejme neoprávnene používať invalidný preukaz sa TV JOJ obrátila na políciu. "Vo všeobecnosti však možno povedať, že uverejnením takéhoto inzerátu nie je naplnený znak priestupku alebo trestného činu. Ak by došlo k predaju parkovacieho preukazu a následnému používaniu inou osobou, ako uvedenou na zadnej strane, došlo by k spáchaniu priestupku," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

Niektorí ľudia sú schopní zneužiť znevýhodnenie ľudí a dokonca ich okradnúť. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy