Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerka Kalavská sa nevzdáva, za stratifikáciu nemocníc stále bojuje. Podporu u vlastných ale stále nenašla
Zdielať na

Ministerka Kalavská sa nevzdáva, za stratifikáciu nemocníc stále bojuje. Podporu u vlastných ale stále nenašla

BRATISLAVA / Nájsť zhodu naprieč celým politickým spektrom je zdá sa nemožné. Ministerka zdravotníctva sa o to v predchádzajúcich dňoch predsa len pokúsila, no paradoxne pri schvaľovaní zákona o reforme nemocníc ju nepodporia vlastní. Ani predseda SNS Andrej Danko. Naopak OľaNO, SaS, SME Rodina aj Most Híd stratifikáciu podporia.

"Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská absolvovala rokovania so všetkými zástupcami politických subjektov, vrátane nezaradených poslancov. Vysvetlili sme stratifikáciu, jej prínosy. Naším cieľom bolo získať podporu v reforme," vyjadrila sa hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Cieľom stratifikácie je prerozdelenie nemocníc na tri základne typy-  podľa odbornosti a kvality. Zavedenie pravidiel má priniesť pacientom kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť.

"My sme ochotní teraz tú stratifikáciu podporiť. Tá pripomienka bola zásadná v tom, že my sme sa obávali, že pokiaľ tie niektoré špecializované úkony sa budú presúvať do tých koncových nemocníc, mohli by pacientom narásť čakacie lehoty. My sme preto žiadali, aby sa zákonne zadefinoval nárok pacienta do akého termínu má byť zoperovaný. Toto nám pani ministerka prisľúbila," vysvetlil Marek Krajčí (OĽaNO).

"Štát by mal konečne v tomto urobiť poriadok a za týchto predpokladov, keď pani ministerka nás ubezpečila, sme ochotní túto stratifikáciu podporiť," uviedol poslanec Boris Kollár, predseda hnutia SME Rodina.  

"So stratifikáciou ako myšlienkovo súhlasíme stopercentne ale konkrétny zákon ako bude vypracovaný, ako budú vypracované tie vykonávacie predpisy, vyhlášky, konkrétne čísla, na to si musíme počkať kým to bude definitívne rozpracované," povedal za stranu ĽSNS Martin Beluský. 

K odmietavému postoju Fica sa pridal aj Danko

Paradoxne nie opozícia ale koalícia  je brzdou pri schvaľovaní. Na stranu Roberta Fica pri schvaľovaní reformy sa pridal už aj Andrej Danko. Ich postoj je zatiaľ k celej veci negatívny. Podľa Danka ministerka nemá nárok na koaličnú podporu, ak si ju nezastane sám Robert Fico. "Ja si myslím, že v prvom rade musí na koaličnej rade povedať predseda Smeru-SD Robert Fico, že si zastáva svoju ministerku, že ten návrh je odborný, kvalitný. Dovtedy nemáme dôvod sa tým vôbec zaoberať ani sa tým nebudem zaoberať," vyhlásil k reforme nemocníc Andrej Danko, predseda NR SR. 

Tretí člen koalície - Most-Híd ale stratifikáciu podporiť chce. Vyjadril sa tak Tibor Bastrnák. "My stratifikáciu podporíme. Svoje výhrady k návrhu sme povedali pani ministerke," poznamenal. "Most-Híd nenominoval Kalavskú, Smer-SD nominoval Kalavskú. Ešte sa nikdy nestalo, že ministerka nominovaná svojou stranou, viete si predstaviť, že by Matečná hovorila, že síce Danko ma nepodporuje ale behala by po poslaneckých kluboch?," podotkol Danko.  

"Ministerka si splnila úlohu, ktorú dostala po rokovaní pána premiéra. Samozrejme rešpektujeme aj názor SNS," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Viac o stratifikácii sa dozviete aj v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy