Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezidentka Čaputová navštívila Prešov. Za sťahovanie ľudí z východu môžu podľa nej aj nedobudované cesty
Zdielať na

Prezidentka Čaputová navštívila Prešov. Za sťahovanie ľudí z východu môžu podľa nej aj nedobudované cesty

PREŠOV / Prezidentka Zuzana Čaputová začala svoju dvojdňovú návštevu v regióne. Z Bratislavy vycestovala do Prešova. Zaujímala sa nielen o potenciál a starosti regiónu, ale pozrela si aj nové armádne vrtuľníky na tamojšej leteckej základni.

Je to historicky prvá návštevy prezidentky v metropole Šariša. Plány aj dobré počasie ju vylákali na prechádzku centrom mesta. Pri obede s prešovským županom a primátorkou mesta sa prezidentka okrem iného zaujímala o príčiny odlivu mladých ľudí z regiónov východného Slovenska. Prešov si vybrala práve preto ako svoj druhý regionálny výjazd.

Vyľudňovanie je podľa nej zapríčinené dlhodobým problémom nedobudovaných dôležitých ciest. A to nielen diaľnica do Bratislavy ale tiež cesty, ktoré prepoja sever krajiny s juhom, čo má podľa nej vplyv aj na vývoj zamestnanosti. Po prechádzke mestom sa prezidentka vybrala medzi vojakov. Do areálu vrtuľníkového krídla na leteckej základni v Prešove. Tu si zblízka pozrela novú techniku, ktorú armáda nedávno nakúpila. Zhovárala sa aj s vojnovými veteránmi, ktorí pôsobili v zahraničných misiách. Tí vďaka tejto návšteve videli vrchného veliteľa ozbrojených síl naživo po prvýkrát.  

Na raňajkách s úspešnými rómskymi študentmi

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok pokračovala vo svojom programe na východe Slovenska. V jednej z prešovských reštaurácií raňajkovala s úspešnými rómskymi študentmi.

Úspešní mladí Rómovia zo stredných a vysokých škôl jej predstavili svoje príbehy, ktoré sú síce úspešné, ale neraz mali tŕnistú cestu lebo sa stretli aj s diskrimináciou.

Podľa prezidentky sú ukážkou toho, že sa môže rómskej komunite aj dariť. Niekedy podľa nej nestačí len snaha, ale je nutné nájsť systémové opatrenia. Základným riešením je podľa nej vzdelávania a to ešte v rannom veku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy