Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Otázniky ku obedom zadarmo pribúdajú. K obedu sa paradoxne ťažko dostávajú najmä deti z rodín v hmotnej núdzi
Zdielať na

Otázniky ku obedom zadarmo pribúdajú. K obedu sa paradoxne ťažko dostávajú najmä deti z rodín v hmotnej núdzi

BRATISLAVA / Zdá sa, že otázniky okolo obedov zdarma nemajú konca-kraja. Starosta Spišského Hrhova tvrdí, že u nich sa k obedu nedostanú práve deti z rodín v hmotnej núdzi, hoci minulý rok to problém nebol. Rodičia totiž nemajú na zloženie kaucie, ktorú školy zaviedli preto, aby mali z čoho zaplatiť neodhlásený obed. Takéto jedlo im nikto nepreplatí a náklady musia vymáhať od rodičov.

"V našej obci sa vydáva menej obedov, ako sa vydávalo v tomto roku napriek tomu, že sú obedy zadarmo," vysvetľuje starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký. Starosta hovorí, že sa to paradoxne dotýka najviac tých, ktorí takúto formu pomoci potrebujú najviac, a teda rodín v hmotnej núdzi. Minulý rok obedovali za centový doplatok na obed, teraz ich odradila vratná 30-eurová kaucia. Tú školy zavádzajú preto, lebo podľa zákona ak rodič neprítomného žiaka z obeda neodhlási, musí obed zaplatiť rodič.

"Riaditelia škôl sú postavení do tej situácie, že peniaze za neodhlásené obedy musia od rodičov vyberať," približuje Erika Drgonová, riaditeľka ZŠ Ostredková. "Keď si uvedomíme, že niektoré rodiny majú až 5 detí, oni tých 150€ v krátkom čase nevedia dať dokopy. Pokiaľ sú to ľudia, ktorí nežijú v našej obci, žijú v nejakej segregovanej osade a má 5 detí a ráno mu niektoré z nich ochorie, on potrebuje ísť do nemocnice, on nemá mobil, nemá auto, tak on prioritne rieši tú nemocnicu a nie to odhlasovanie obeda," upozorňuje Ledecký. 

"Ak si niektoré samosprávy nastavili kaucie a pýtajú si od ľudí dopredu peniaze, tak to považujem za dehonestáciu tohto opatrenia," vyhlásil Erik Tomáš, poslanec za stranu Smer-SD. Potom však vyvstáva otázka, ako inak môžu školy vymôcť takéto peniaze potom spätne, keď neodhlásia to dieťa. "To je na nich, aby si oni nastavili ten sankčný mechanizmus. To sme nechali ako predkladatelia zákona na starostoch a primátorov," dodal. 

Zároveň kritizuje, že sa málo hovorí o obciach, kde sa opatrenia zaviedli bez problémov a kde neboli zavedené ani doplatky za obedy. "Stále prinášajú len informácie z tých samospráv, kde tie obedy zadarmo nie sú," upozornil Tomáš. 

Prevládajú tie s doplatkami

Podľa prieskumu ZMOSu je pomerne veľa aj takýchto obcí, no prevládajú tie s doplatkami. Na prvom stupni základnej školy vyberá podľa prieskumu doplatky 58% miest a obcí, na druhom až 74%. Koľké z nich vyberá aj kauciu, sa nevie. Mnohé miesta už avizovali aj zvýšenie počtu stravníkov. V niektorých mestách ale kvôli opatreniu napríklad obmedzili varenie pre seniorov alebo zvýšili pre nich cenu obedov.

Úrady práce v týchto dňoch zbierajú informácie o tom, ako narástol počet stravníkov na základných školách. Celoslovenské informácie budú známe v pondelok. 

Obedy zadarmo nie sú zadarmo. Rodičov školákov šokujú sumy na šekoch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy