Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prokurátora Šantu aj senát súdu strážia počas pojednávania ochrankári
Zdielať na

Prokurátora Šantu aj senát súdu strážia počas pojednávania ochrankári

Žalujúci prokurátor Ján Šanta okomentoval prebiehajúce pojednávanie v kauze Zmenky, Vypovedal Marian Kočner

BRATISLAVA / Svedok obžaloby a niekdajší priateľ obžalovaného Mariana Kočnera Peter Tóth bude pokračovať výpoveďou v kauze Zmenky. Podľa informácií TV JOJ sa prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré sa týkajú celého procesu sa týkajú aj prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu, ktorý Kočnera s Ruskom žaluje pre falšovanie zmeniek. Opatrenia platia aj pre samotný senát súdu.

Jána Šantu už v pondelok na pojednávanie spolu so sudcami priviezli ochrankári autami priamo do stráženého areálu väznice. Tam bez kontaktu s verejnosťou prešli priamo do pojednávacej miestnosti sprevádzaní ozbrojenou ochranou. Ide o ochrankárov ministerstva vnútra.  Ide o ochrankárov Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR, a je to služba Po­licajného zboru, ktorá je priamo riadená ministrom vnútra SR. Zaisťuje osobnú bezpečnosť napríklad aj prezidenta SR. Jeho Odbor špeciálnej ochrany je vytvorený pre potreby ochrany Špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Ďalej zabezpečuje špeciálne činnosti pre delegácie, napr. ostreľovačov a zásahové skupiny.

Chránia ich aj v pojednávacej miestnosti.

Prokurátor Šanta sa počas obednej prestávky síce prešiel po okolí Justičného palácu. Sprevádzali ho ale traja ochrankári. Sudcov novinári mimo pojednávacej miestnosti nemohli stretnúť. 

​Peter Tóth sa v pondelok do pojednávacej miestnosti dostal zadným vchodom bez možnosti kontaktu s verejnosťou. Tento svedok o to nemal ani záujem. Jeho zabezpečenie realizovali policajti. Na pojednávaní počas prestávky a pred prípravou výsluchu Tóth s novinármi nekomunikoval. Nereagoval ani na žiadne otázky. 

V prípade vypovedal aj bývalý príslušník SIS a niekdajší kamarát Mariana Kočnera. Súd z jeho výpovede vyčlenil verejnosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy