Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čo s krížmi na štítoch? Počas búrok môžu byť nebezpečné
Zdielať na

Čo s krížmi na štítoch? Počas búrok môžu byť nebezpečné

VYSOKÉ TATRY / Letné búrky si vyžiadali viacero zranených, ale aj mŕtvych. Spustili však aj obrovskú diskusiu o tom, či by sa na horských štítoch mali nachádzať kríže. Nie preto, že by niekomu prekážali ako náboženské symboly, ale preto, že počas búrok môžu byť nebezpečné.

Poľskom lomcujú emócie, po tragédii úderu blesku na Giewonte, pri ktorej bolo zranených vyše 200 osôb a štyri prišli o život ľudia začínajú hľadať vinníka. Hlavnou témou diskusie sa stal práve 15 metrov vysoký kovový kríž, ktorý stojí na vrchole štítu. Ten v tomto prípade zrejme zohral úlohu bleskozvodu.

"Je jasné, že 15 metrový kríž tej situácii nepomohol, práve naopak, tie blesky pritiahol. Ale našťastie pre nás - my nerozhodujeme o tom, či sa má demontovať. To rozhodne niekto iný. Pre mnohých miestnych ľudí je to však nepredstaviteľné," uviedol po  tragédii Jan Krzystof. 

Podľa Goralov ide ale o národnú kultúrnu pamiatku, ktorá by na štíte mala ostať za každú cenu. "Nemyslíme si že odstránenie kríža by zvýšilo bezpečnosť v Tatrách. Ten kríž je symbolom - symbolom Zakopaného a hlavne kresťanským symbolom," myslí si Korczak Watycha z mestského úradu v Zakopanom. 

"Pri všetkej dnešnej technike by turisti mali využívať rôzne aplikácie na predpoveď počasia a pred búrkou sa nevyberať do hôr," uviedol strážca parku Grzegorz Lorek. 

Kríž bol postavený na štíte ešte v roku 1901 miestnymi obyvateľmi. Jeho výmena za menší alebo drevený je ale pre Poliakov neprijateľná. "Najskôr tam bol iba drevený kríž, ale keďže ho z mesta nebolo veľmi vidieť urobili väčší a železný. Podľa mňa by tu mal ostať, lebo je to nielen náboženský symbol, ale aj národná kultúrna pamiatka," myslí si obyvateľ Zakopaného. 

Kríže na štítoch sú aj na našej strane Tatier, avšak sú podstatne menšie. Štatistiky však hovoria, že do 15-metrového kríža na Giewonte udrel už blesk stovkykrát. V priebehu posledného storočia zranil alebo usmrtil elektrický výboj, viac ako sto ľudí.

Pozrite si archívnu reportáž o tragédii v poľských Tatrách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy