Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obstarávanie modernizácie letiska Sliač má prebiehať tajne. Analytikovi to smrdí korupciou
Zdielať na

Obstarávanie modernizácie letiska Sliač má prebiehať tajne. Analytikovi to smrdí korupciou

BRATISLAVA/SLIAČ / Modernizáciu letiska v Sliači nezaplatia Američania, ale rezort obrany. Minister Peter Gajdoš už predložil materiály do medzirezortného pripomienkového konania. Pred pár mesiacmi Američania na to ponúkali 85 miliónov eur, to ale šéf rezortu obrany aj Andrej Danko razantne odmietli. Začiatkom marca to vyvolalo napätie v koalícii.

Pre nové americké stíhačky F-16 chce armáda pripraviť rozsiahlu modernizáciu leteckej základne Sliač. Minister obrany Peter Gajdoš chce na to investovať 55 miliónov eur z rezortného rozpočtu. Ministerstvo ale rekonštrukciu plánuje obstarávať tajne, prostredníctvom výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní. "Kedže to bude v utajovanom režime, už je možné, že dopredu sú vybraní niektorí obstarávatelia, ktorí na tom zarobia. Samozrejme, že to je absurdné, je to podozrivé, pokutné a smrdí to korupciou," uviedol riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Juraj Krúpa.

Konať chce preto aj Úrad pre verejné obstarávanie. Pozrie sa na zákonnosť postupu rezortu obrany. "Úrad sa obráti na ministerstvo obrany so žiadosťou o poskytnutie informácií o prípadných plánoch postupu podľa zákona o verejnom obstarávaní," uviedla hovorkyňa úradu Jana Zvončeková.

Cieľom rekonštrukcie letiska Sliač je objekt prispôsobiť novým stíhačkám. V pláne je rozšírenie rolovacích dráh a tiež vybudovanie nových rolovacích dráh. Nanovo sa bude stavať nový vchod na letisko, umývacie zariadenie pre lietadlá, budova skladovania a plnenia paliva a ďalšie. "Cieľom uvedeného projektu je rekonštrukcia a modernizácia Leteckej základne Sliač pre leteckú techniku F-16," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. "Návrh z dielne Ministerstva obrany SR aktuálne analyzujeme a vyjadríme sa k nemu v rámci tohto konania v stanovenom termíne," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Američania tu základňu budovať nechcú, tvrdí analytik

Analytik ale kritizuje aj prefinancovanie rekonštrukcie letiska. Tvrdí, že ide o výmysel, pretože Američania vôbec nechcú u nás budovať vlastnú vojenskú základňu. "Budú to naši daňoví poplatníci, naši občania, ktorí zaplatia rekonštrukciu a modernizáciu letiska Sliač, ale aj letiska Kuchyňa," dodal Krúpa.

Ministerstvo sa ale bráni. "Tieto financie sú riadne naplánované aj v dlhodobom pláne rozvoja obrany SR a vo výhľadových rozpočtoch na nasledujúce roky," povedala Capáková.

Pritom stále živé sú aj rokovania nášho rezortu diplomacie s Američanmi. "My sme v kontakte s americkou stranou a, samozrejme, našim cieľom je dosiahnuť dohodu, ktorá by v plnej miere zohľadňovala záujmy Slovenskej republiky, suverenitu SR, ako aj ústavu a právny rámec," povedal Gandel. 

Na ťahu bude teraz vláda. Či materiál rezortu obrany o rekonštrukcii letiska Sliač vláda odklepne je otázne. Času na to ale veľa nemá. Termín realizácie je totiž stanovený od roku 2019 do 2022.  "Ozbrojené sily potrebujú to, čo sme pripravili z hľadiska projektov a dlhodobého programu rozvoja výstavby do roku až 2030. Také niečo tu ešte nebolo," dodal Gajdoš.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy