Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kalavská sa nevzdáva, o reforme bude presviedčať politické strany. Stratifikácia môže totiž znížiť počet odvrátiteľných úmrtí
Zdielať na

Kalavská sa nevzdáva, o reforme bude presviedčať politické strany. Stratifikácia môže totiž znížiť počet odvrátiteľných úmrtí

BRATISLAVA / Ústavná zdravotná starostlivosť je bez radikálnej zmeny dlhodobo neudržateľná, varovala ministerka Andrea Kalavská. Nevzdáva sa preto myšlienky takzvanej stratifikácie nemocníc. V rámci plánovaných úprav však napokon cez vládu prešli len opatrenia týkajúce sa dlhodobej starostlivosti. Kalavská teraz vyhlásila, že bude tento mesiac presviedčať politické strany o potrebe reformy. Tá má znížiť počet odvrátiteľných úmrtí pacientov a novou typológiou nemocníc garantovať vyššiu kvalitu.

S odstupom dvoch týždňov od neschválenia stratifikácie nemocníc vládou, ministerka opäť otvára túto tému. Dokonca si stanovila presný dátum, 16. september, kedy začne s presviedčaním koaličných aj opozičných politikov. Zároveň spustila informačný webový portál pod názvom "Zdravá zmena", aby ktokoľvek kto prejaví záujem vedel, čo stratifikácia nemocníc znamená. Premiér totiž zaúkoloval ministerku zdravotníctva, aby pre stratifikáciu nemocníc našla celospoločenskú zhodu.

Ministerka opäť hovorila o tom, stratifikáciou chce znížiť počet odvrátiteľných úmrtí a novou typológiou nemocníc garantovať vyššiu kvalitu a bezpečnosť. "Budú nemocnice tri:  lokálna,regionálna a národná. Ďalej nemocnica na doliečenie, čiže rehabilitácie a pooperačná dlhodobá starostlivosť, a kompetenčné centrum, tam budú ústavy ako onkologický či národný srdcovo-cievny. Potom je tam špecializovaná nemocnica ako napríklad dnes psychiatrické," vyjadril sa Martin Smatana, generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky. 

O slovo sa hlásia aj zdravotné poisťovne. Pri stratifikácii sú kľúčovými hráčmi, nakoľko budú vyhodnocovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti vo všetkých zdravotníckych zariadeniach. Robia to i teraz ale čo poisťovňa, to iné posudzovanie kvality. "Aj dnes niečo určila vláda zákonom a niečo si urči každá poisťovňa sama. My navrhujme, aby štát aj bez schválenia stratifikácie začal so zberom údajov kvality na základe počtu realizovaných výkonov, ako aj miery reoperácií a rehospitalizácií, a to už od januára 2020," objasnila Katarína Kafková, prezidentka Združenia zdravotných poisťovní. "Ja určím teda spolu s odborníkmi z každej oblasti, čo je kvalita výkonu a tým sa poisťovne budú riadiť. Ale to sa len pripravuje," vysvetlila Kalavská.  

A stále len v príprave sú aj štandardné postupy - teda akýsi návod ako má lekár určiť diagnózu a stanoviť liečbu. Ak by štandardy boli zaužívané, lekári by pri tých istých diagnózach postupovali podobne či rovnako a rozdiely v kvalite by boli minimálne, čo je cieľom stratifikácie. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy