Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Veterinári tiahnu do boja proti moru ošípaných. Pomôcť má špeciálny pachový plot
Zdielať na

Veterinári tiahnu do boja proti moru ošípaných. Pomôcť má špeciálny pachový plot

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Veterinári prichádzajú s návrhom špeciálneho pachového oplotenia pre africký mor ošípaných. Cieľom je takmer hermeticky uzavrieť neliečiteľný vírus v doterajšom ohnisku nákazy na Dolnom Zemplíne. Diviaky tak nebudú môcť rozširovať mor ďalej do vnútrozemia, kde môže napáchať extrémne škody.

Ohradník by mal stáť pozdĺž ciest, riek či mostov. Veterinári chcú diviaky radikálne zablokovať v okresoch Trebišov a Michalovce. "Vytvorili sme takzvanú pomyselnú čiaru od ukrajinských hraníc po Michaľany. Zhruba od 65 do 75 kilometrov," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Diviaky majú najväčší strach z medveďa a vlka. Práve pachy týchto predátorov im majú zabrániť vo voľnom pohybe. Pachový ohradník bude umiestnený vo voľnej prírode. Pre človeka to však neznamená žiadne riziko. "Upozornenie určite je, nedotýkať sa, nemanipulovať s ohradníkom. Nie je nebezpečný," dodal Bíreš. 

Rozhodnutie izolovať mor formou špeciálneho oplotenia prichádza z dôvodu obáv hromadnej likvidácie ošípaných u veľkochovateľov. Tí sa neliečiteľnej nákaze doteraz úspešne bránia. S výstavbou ohradníka sa začne okamžite po zastavení úhynu diviakov v doterajšom ohnisku nákazy. Jeho vzdialenosť od tejto zóny bude približne 10 kilometrov.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy