Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudia s mentálnym postihnutím to nemajú ľahké. Tu však takýmto ľuďom dali šancu
Zdielať na

Ľudia s mentálnym postihnutím to nemajú ľahké. Tu však takýmto ľuďom dali šancu

BRATISLAVA / Ak máte prácu a ešte vás aj baví, viete aké je to šťastie. Predstavte si však, že by vás nikde zamestnať nechceli. Lebo ste pomalší, treba vám veci pripomínať. Lebo ste človek s mentálnym postihnutím. My vás teraz vezmeme na miesto, kde takýmto ľuďom dali šancu.

Čistenie zeleniny, umývanie riadov, príprava jedla, servírovanie, ale aj služby chyžnej či práčovne. Na všetkých týchto pozíciách v istom hoteli a reštaurácii v bratislavskej Rači nájdete zamestnaných ľudí s mentálnym postihnutím. Richard Drahovský si toto zamestnanie prial ako najväčší darček na narodeniny. "Tak som si prial, že by som chcel pre nich robiť," vysvetľuje. 

Podarilo sa. A neprekáža mu dochádzať každý deň až od Piešťan. V kuchyni pomáha aj Tibor. "Riad čistím, zeleninu čistím," približuje. Šéfkuchár je s nimi spokojný. Je to jeho prvá skúsenosť s prácou s ľuďmi s mentálnym postihnutím. "Som si povedal, že pre dobrú vec to vyskúšam," hovorí Marián Ševčík. 

A príliš veľké rozdiely oproti predchádzajúcim pôsobiskám nevidí. Aj tam platilo, že šéfkuchára musia všetci poslúchať.  "Áno, tak je to všade," pousmial sa Ševčík. Monika sa našla v práci chyžnej. "Toto ma baví, lebo som stále v pohybe a ja milujem pohyb," skonštatovala. Mária tu už takmer rok pracuje ako pomocná čašníčka. "Naučila som sa veľa vecí – obedy dávať a všeličo možné som sa naučila," odpovedala. 

Dánske nadácie 

Celý tento komplex sa podarilo vybudovať vďaka dánskym nadáciám. Zo zahraničia je aj skúsenosť, aké zamestnanie si ľudia s mentálnym postihnutím vedia nielen získať, ale aj udržať. "Máme tú skúsenosť zo zahraničia, že služby sú ten segment, kde sa môžu uplatniť," objasňuje riaditeľka zariadenia Iveta Mišová. 

A že o prácu majú záujem dokazuje aj to, že ich tu pracuje viac ako si pôvodne autori myšlienky trúfali odhadnúť. "Pôvodne sme plánovali, že zamestnáme 5 ľudí, ale teraz máme 10 ľudí, z toho je s mentálnym postihnutím 8 a dvaja majú iný typ postihnutia," potvrdil zástupca riaditeľky Marián Horanič. 

Vedúci reštaurácie predtým tiež žiadnu skúsenosť s ľuďmi s postihnutím nemal. Práve tu sú na zamestnancov kladené najväčšie požiadavky aj čo sa týka priameho kontaktu so zákazníkom. Je však s nimi veľmi spokojní. "Títo ľudia vedia, čo majú robiť, vedia sa zamerať na zákazníka. Je na nich vidno, že to robia s láskou," dodal Branislav Hámor. Pomaly si budujú klientelu, ktorá k nim chodí nielen sa dobre najesť, ale aj podporiť dobrú myšlienku.

Unikátna atrakcia na východe Slovenska. V tomto megafóne môžete aj spať a počuť budete neuveriteľné veci. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy