Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vojnový hrdina odhalil pamätník obetiam oboch veľkých vojen. Až 74 rokov po oslobodení obce
Zdielať na

Vojnový hrdina odhalil pamätník obetiam oboch veľkých vojen. Až 74 rokov po oslobodení obce

ŠAJDÍKOVE HUMENCE / Pamätníky obetiam prvej i druhej svetovej vojny väčšinou stoja v mestách či obciach už dlhé roky. Nie však v Šajdíkových Humenciach na Záhorí. Tam ho odhalili až túto nedeľu, 74 rokov po oslobodení obce. Chýbajú však mená ľudí, ktorí v bojoch oboch vojen padli.

Pamätník obetiam prvej i druhej svetovej vojny odhalil v Šajdíkových Humenciach vojnový hrdina, 99-ročný obyvateľ obce Bernard Papánek.

Jeden z mála ešte žijúcich účastníkov bojov v Tobruku a obliehania Dunkerqu. "Je to skutočne pekné, že na to došli teraz, myslím, že je to skutočne dobrý nápad," hovorí Bernard Papánek. 

​Táto veta nezaznela náhodou. Veď pamätník obec na Záhorí odhalila až 74 rokov po jej oslobodení. Hlavne preto, aby sa nezabudlo, keďže dnešná mladá generácia má o dianí v prvej či druhej svetovej vojne často skreslené alebo žiadne vedomosti.

Na pamätníku v Šajdíkových Humenciach nenájdete mená obetí prvej a druhej svetovej vojny. Sčasti aj preto, že archív v Šaštíne zničil oheň a mnohé kroniky sa zasa stratili. "Naša obec vznikla v určitej dobe, kedy u nás nebola matrika, takže tieto záznamy nemáme," vysvetľuje zástupca starostu obce Pavol Petrík. 

Slovenské národné povstanie. Dôležitý moment našej histórie, za ktorým sa ukrýva mnoho osudov a príbehov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy