Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V poľskej Varšave si pripomenuli 80. výročie vypuknutia 2. svetovej vojny. Putin ale pozvanie nedostal
Zdielať na

V poľskej Varšave si pripomenuli 80. výročie vypuknutia 2. svetovej vojny. Putin ale pozvanie nedostal

VARŠAVA / Poprední svetoví lídri, vrátane amerického viceprezidenta Pensa či nemeckej kancelárky Merkelovej, sa dnes zišli v poľskej Varšave, aby si pripomenuli osemdesiate výročie vypuknutia druhej svetovej vojny. Nás v Poľsku zastupovala prezidentka Zuzana Čaputová, Česko zase prezident Miloš Zeman. Slávnostný program sa začal v skorých ranných hodinách na miestach, na ktoré ako prvé zaútočili nacistické vojská.

Historici sa dnes sporia v tom, ktorý úder bol ten prvý. Či bombardovanie mesta Wieluň na juhu Poľska, pri ktorom nacisti razom vymazali z mapy dve tretiny mestečka vrátane nemocnice, alebo útok na poľskú vojenskú posádku na Westerplatte neďaleko mesta Gdaňsk. Slávnostný program pripravili Poliaci na oboch týchto miestach.

Vo Wieluni si prvé obete druhej svetovej vojne pripomenuli o pol piatej ráno poľský a nemecký prezident. "Klaniam sa obetiam tohto útoku. Chcem si uctiť poľské obete nemeckej tyranie a požiadať o odpustenie," vyhlásil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. 

O desať minút neskôr začala slávnostná ceremónia aj vo Westerplatte. Zúčastnil sa jej podpredseda Európskej komisie Timmermans aj poľský premiér Morawiecki. "Musíme o nich hovoriť. Musíme si pripomínať obete. Musíme žiadať pravdu. Musíme žiadať kompenzácie," poznamenal poľský premiér Mateusz Morawiecki. 

Na slávnostnom ceremoniáli vo Varšave sa zúčastnili predstavitelia štyroch desiatok krajín. Medzi dvestopäťdesiatimi hosťami bolo sedemnásť prezidentov, vrátane našej Zuzany Čaputovej či českého prezidenta Miloša Zemana. Ruský prezident Putin pozvanie do Varšavy nedostal.


Donalda Trumpa v Poľsku zastúpil viceprezident Pence. Americká hlava štátu totiž s ohľadom na ničivý hurikán, ohrozujúci juhovýchod Spojených štátov, zostala vo Washingtone."Dnes si pripomíname tých, ktorí padli. Všetkých tých, ktorí obetovali svoj život za víťazstvo, vedúce k slobode," povedal americký viceprezident Mike Pence. 

Nemeckí nacisti zaútočili na Poľsko 1. septembra 1939 v ranných hodinách

Iba pár dní potom, ako podpísali so Sovietskym zväzom Pakt o neútočení, ktorého súčasťou bolo rozdelenie sfér vplyvu a rozdelenie Poľska. Ako zámienku na útok využili nacisti prepadnutie vysielača v Gliwiciach, ktoré pripísali Poľsku. Útok v skutočnosti vykonali jednotky SS a vojenskej spravodajskej služby v poľských uniformách.

Spolu s nacistickým Nemeckom zaútočili na južné časti Poľska aj slovenské divízie. Už ôsmeho septembra stáli nacisti na predmestí Varšavy. Poliaci sa bez podpory svojich spojencov zo Západu nedokázali dlho brániť. Sedemnásteho septembra navyše vpadli do krajiny z východu sovietske vojská. Posledná veľká časť poľskej armády sa vzdala začiatkom októbra. Samotné Poľsko oficiálne nikdy nekapitulovalo. Počas druhej svetovej vojny prišla o život približne pätina obyvateľov Poľska vrátane troch miliónov Židov.

Bojov v SNP sa zúčastnilo aj veľa Židov. Po ich oslobodení domov nešli, vybrali sa so zbraňami v rukách do hôr, viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy