Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministri by mali začať šetriť, vraví šéf ekonomického rezortu
Zdielať na

Ministri by mali začať šetriť, vraví šéf ekonomického rezortu

BRATISLAVA / Rast slovenskej ekonomiky sa spomaľuje a odborníci hovoria, že sa treba pripraviť na horšie časy. Minister financií Kamenický dokonca vyzval kolegov, aby spoločne začali šetriť. Šéf rezortu práce Richter však situáciu nevidí pesimisticky a koaličné strany Smer a SNS chcú dokonca dvíhať minimálnu mzdu i dôchodky.

Ak spomalenie slovenskej ekonomiky bude pokračovať aj v druhom polroku, situácia už bude podľa ministra financií vážna. A okrem iného to ohrozí vyrovnaný rozpočet.

"By som poprosil a takisto vyzval všetkých koaličných ministrov, aby sme spoločne začali šetriť," vyhlásil minister Kamenický.

Jeho kolega, minister práce Richter však hoovrí: "Vývoj na trhu práce minulého mesiaca zatiaľ nepotvrdzuje tie základné signály, ktoré tu vyslal aj minister financií, aj viacerí zamestnávatelia, že nastáva kríza."

Slovo kríza nechce používať ani premiér Pellegrini. Avšak to, že rast našej ekonomiky sa spomalil oveľa výraznejšie, než sa očakávalo, je fakt: "Na druhej strane, ešte stále nepredstavuje nejakú závažnú skutočnosť, ktorá by nás nútila prijímať nejaké krízové opatrenia, alebo drastické," komentoval premiér.

Kto vie, či a ako sa teda bude šetriť. Vládne strany pol roka pred voľbami idú skôr opačnou cestou. A to sú desiatky miliónov eur.

Finančný analytik INESS Róbert Chovanculiak si myslí: "Plánuje sa rekordným spôsobom zvyšovať minimálna mzda, plánuje sa zvyšovať minimálny dôchodok. Toto všetko sú opatrenia, ktoré zvýšia výdavky štátu aj na budúci rok."

Politická opozícia dlhodobo kritizuje vlády vedené Smerom, že ani v dobrých časoch nedokázali rozumne hospodáriť a štátny rozpočet každoročne dotiahli do mínusu.

"Vždy svoje škandály látali akýmisi darčekmi a almužnami, akože pre ľudí," kritizuje podpredsedníčka hospodárskeho výboru NR SR Jana Kiššová.

Teraz bude dôležité to, aké čísla prinesie septembrová ekonomická prognóza. Ak bude nepriaznivý trend pokračovať, minister financií chce priškrtiť odtok peňazí zo štátnej kasy.

Vyrovnaný rozpočet je ťažké dosiahnuť aj na papieri:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy