Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Príbuzní našli babičku v liečebni v desivom stave
Zdielať na

Príbuzní našli babičku v liečebni v desivom stave

RUŽOMBEROK / Pani Mária z Ružomberka trpí stareckou demenciou a príbuzní ju umiestnili do liečebne v okrajovej časti mesta. Počas jej hospitalizácie, však toto rozhodnutie niekoľkokrát oľutovali. Podľa ich vyjadrení mal personál zanedbať svoje základné povinnosti. Primár liečebne však pri kontrole žiadne zásadné zanedbanie starostlivosti nezistil.

87-ročná pani Mária bola v liečebni pre dlhodobo chorých v Štiavničke 5 týždňov. Počas jednej z bežných návštev zostali jej príbuzní zhrození.

Vnučka Martina Šimonová Borošová hovorí: "Celá hlava vzadu zakrvavená, rana neošetrená a stalo sa to večer a na druhý deň sme ju prakticky tak našli."

Primár LDCH Štiavnička Pavel Chrenko zareagoval písomne: "Službukonajúci lekár zhodnotil poranenia ako viac - menej iba povrchové, ktoré nijako zásadným spôsobom neohrozovali zdravotný stav pacientky. Tržná a krvácajúca rana vo vlasatej časti hlavy bola neveľkého rozsahu, bola lokálne ošetrená tekutým obväzom. Zakrvácané vlasy sme v akútnej fáze neumývali, aby sme nekontaminovali ranu."

V presvedčení, že v liečebni neurobili pre jej starú mamu všetko čo mohli, odviezla ju pani Martina na pohotovosť a následne aj CT vyšetrenie.

"Nakoľko už to bola staršia rana, už to nebolo možné zašiť..na dnešnej opakovanej kontrole sme sa dozvedeli, že tá rana je hlboká až do lebky," opisuje desivú situáciu vnučka Martina.

Ďalšiu ranu mala dôchodkyňa na nohe. Ani tú už nebolo možné pri návšteve pohotovosti zašiť. Keďže pani Mária trpí stareckou demenciou, príbuzní sa od nej nedozvedeli, ako sa zranila.

Primár Pavel Chrenko tvrdí: "Pacientka si jednoznačne spôsobila úraz sama pádom na izbe. Naším lokálnym šetrením, sme nenašli žiadne rizikové časti postele, či interiéru, čím si pacientka mohla spôsobiť tržnú ranu na stehne."

Vnučka Martina dodáva: "Neobviňujem nikoho z toho, že spadla, ale obviňujem ten personál z toho, že jej vôbec neposkytli zdravotnú starostivosť.. vôbec sa nestarali ani jej to na druhý deň neošetrili a tak som si ju zobrala domov."

Podnet na prešetrenie postupov zdravotníckeho personálu z liečebne už zaslala na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ako sme sa dozvedeli, nie je prvá: "V rokoch 2014 - 2019 nám bolo doručených 9 podnetov týkajúcich sa Liečebne pre dlhodobo chorých v Štiavničke. Z uvedeného počtu bolo 6 podnetov vyhodnotených ako neopodstatnené, 2 podnety ako opodstatnené (1x bolo zistené pochybenie v lekárskej starostlivosti a 1x pochybenie v ošetrovateľskej starostlivosti) a v 1 prípade ešte prebieha dohľad."

Primár Pavel Chrenko vraví, že si nie je vedomý zásadného zanedbania zdravotnej starostlivosti: "Napriek uvedenej konštatácii sme sa daným prípadom detailne a opakovane zaoberali a vykonávame patričné preventívne opatrenia, ktoré by minimalizovali vznik obdobných situácií."

Starostlivosť o dlhodobo chorých je oblasť s mnohými problémami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy