Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerka Lubyová hodnotila nárast platov učiteľov na výbornú. Nezáujem o povolanie ale pretrváva
Zdielať na

Ministerka Lubyová hodnotila nárast platov učiteľov na výbornú. Nezáujem o povolanie ale pretrváva

BANSKÁ BYSTRICA / Nekonečná téma o učiteľských platoch prináša aj dobré správy. Ministerka školstva Martina Lubyová v piatok v Banskej Bystrici, pár dní pred začiatkom školského roka, vyhodnotila vývoj miezd za ostatné štyri roky na výbornú. Údajne za toto obdobie narástli o viac než tretinu a takmer dvojnásobne vraj stúpli platy začínajúcich pedagógov. Školské odbory to hodnotia pozitívne, ale podľa nich to problém nezáujmu o toto povolanie nevyrieši.

Ministerka školstva hovorila o učiteľoch, a to najmä o začínajúcich, ako o víťazoch mzdových pretekov. Hrubý plat začínajúceho učiteľa v roku 2015 bol 589 eur, po 1. januári 2020 by mal vyskočiť na sumu 915 eur. "Chceme mladých prilákať do školstva a zatraktívniť podmienky, že sa výrazne navýšia platy, mladí ľudia sú našou cieľovou skupinou," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová. 

Po takzvanom adaptačnom vzdelávaní môže učiteľ-začiatočník vidieť na svojej výplatnej páske 1000 a jedno euro. "Podaril sa nám 10 percentný nárast nástupných platov pre všetkých začínajúcich pedagógov, konkrétne 9,5 percenta a pre vysokoškolských 8,7 percenta," dodala Lubyová. Ministerka hovorí o 36 percentnom náraste platov za posledné tri roky a tri mesiace, septembrové zvýšenie však niektorí učitelia môžu reálne vidieť až v októbrovej výplate, súvisí to s administratívnym spracovaním údajov.

V tomto školskom roku síce dôjde k nárastu učiteľských platov, no podľa viacerých pracovníkov školstva to nebude dostačujúce. "My hovoríme už dlhodobo, že treba skokové navýšenie a treba komplexne zlepšiť podmienky pedagógov. Každé zvýšenie je posun, ale ako vidíte, je to stále málo," uviedol prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. Málo na to, aby sa povolanie učiteľa stalo atraktívnejším. Záujem oň podľa neho neustále klesá.

"Len 10 percent absolventov vysokých škôl pedagogického zamerania ide učiť," dodal Crmoman. Situácia sa môže zdramatizovať po odchode súčasných generácií do dôchodku. Odborový zväz je o niečo spokojnejší, ale toto zvýšenie považuje len ako prvý krok. "Až koniec obdobia tejto vlády priniesol to, čo sme požadovali," povedal Pavel Ondek. Na jej začiatku žiadali 25 jednorázovo a potom každý rok 10 percent. Za plus tejto vlády považujú aj zvýšenie platu začínajúcich učiteľov. Sebe pripisujú úspech pri vyjednávaní o príplatkoch. "Po dlhých rokovaniach pani ministerka ustúpila a nezrušila príplatky. Hoci kreditný systém je zrušený," dodal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. 

Pôvodný systém z roku 2009 ich sľuboval takpovediac navždy. Po novom to bude inak, chcú pedagógov motivovať k celoživotnému vzdelávaniu. "Príplatok bol nastavený na sedem rokov, aby potom motivoval ľudí na to, aby si urobili nejaké kurzy, táto filozofia zostane zachovaná," uviedla Lubyová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy