Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kamarát mal Roderika poprosiť, aby vzal na seba pouličnú bitku. Dostal 6 rokov
Zdielať na

Kamarát mal Roderika poprosiť, aby vzal na seba pouličnú bitku. Dostal 6 rokov

NITRA / Kamarát ho mal poprosiť o nezvyčajnú láskavosť - vziať na seba trestný čin. Malo ísť o dva kopance v rámci pouličnej bitky, ktorú vraj vyvolala iná partia. Sudca prípad uzavrel. Obžalovanému Roderikovi vymeral nepodmienečný trest. Ten prosí o obnovu konania.

Roderika odsúdil Krajský súd v Nitre na 6 rokov za trestný čin, ktorý podľa jeho slov nespáchal. V novembri 2015 sa nachádzal pred miestnym barom v Nitre, kde došlo k bitke. "Bola vlastne jedna bitka, ktorá išla súbežne, len sa rozdelila na 2 skupiny. Oni niečo vykrikovali, si nás pomýlili s nejakými útočníkmi z nejakej minulosti, ale keď pristúpili bližšie, tak sme sa samozrejme bránili," uviedol svedok. 

​V rámci bitky však utrpel zranenia mladý muž, ktorého museli ošetriť lekári a zostal pár dní v nemocnici. "Mal som trošku zlomenú sánku a mierne krvácanie do hlavy. Bolo to 5 dní, čo som bol v nemocnici cca, nepamätám si presne, potom som následne na reverz odišiel domov, pretože som nepociťoval, že by mi bolo nejako extra zle," opísal zranenia poškodený. "Matka poškodeného na hlavnom pojednávaní uviedla, že syn mal aj po prepustení z nemocnice problémy, najmä psychické, trpel bolesťami hlavy a nechcel chodiť von. Ani jeden z obžalovaných ho nekontaktovali za účelom ospravedlnenia," zaznelo v stanovisku prokurátorky. "Na zemi dokopať mladého chlapca, ktorý sa už nebráni, ktorý už je v polobezvedomí, tak to už ani zverstvo nie je," dodala mama poškodeného.

Roderikovi mal po incidente zavolať jeho kamarát Mário. "On mi povedal, že keby náhodou niečo ohľadom tej bitky, tak že či by som to nezobral na seba, lebo že on má nejakú nedoriešenú bitku, že či by som to pre neho nespravil," tvrdí Roderik. Na polícii podľa jeho slov preto uviedol, že zraneného Mateja udrel dva-trikrát do oblasti rebier. V minulosti ale už bol za bitku stíhaný. Mal však podmienku. 5 mesiacov po jej uplynutí nasledovali ďalšie nepríjemnosti. Počas pojednávaní ho súd evidoval ako hlavného obžalovaného. Jeho známy, ktorý ho mal poprosiť o láskavosť, aby bitku vzal na seba, z tejto potýčky vyviazol lepšie. "Bol odsúdený na okresnom súde, ale dostal podmienečný trest, on je stíhaný na slobode," povedal Roderik. 

Súd napokon uznal Roderika vinným za trestný čin vážneho ublíženia na zdraví, a to na šesť rokov nepodmienečne. "Podľa Trestného zákona je za takýto skutok skutočne možné uložiť až takýto vysoký trest. Verejnosti sa možno zdá, že ide iba o 2 kopance, ale pokiaľ niekto koná v úmysle spôsobiť inému ťažkú ujmu na zdraví, tak takéto konanie je prísnejšie trestané ako niektoré prípady zabitia," vysvetlil advokát Milan Ficek.

Senát Roderikovým výpovediam neveril, a dokonca ani svedkom či poškodenému. "Si pamätám, že ma napadol niekto vyšší odo mňa, že ma následne kopal párkrát na zemi, do hlavy. On sa v tom mieste ako sa strhla tá bitka nachádzal na inom mieste," tvrdí poškodený. "Obrana Miškoviča bola vyhodnotená ako účelová. Svedkovia sami uviedli, že sa s ním poznajú dlhšie, a majú dokonca priateľský vzťah, čiže nebolo uverené ich výpovediam. Naozaj v danom prípade nedáva žiadnu logiku, že by osoba len z čisto pseudo priateľského vzťahu zobrala na seba vinu z ťažkej ujmy, následne 4 mesiace zotrvala vo väzbe a potom si uvedomila, že v podstate taký čin ani nespáchala," tvrdí prokurátorka. 

Nepomohol ani posudok od znalca, ktorý nemal zaznamenať žiadne zranenia v oblasti rebier, ktoré mu mal Roderik podľa jeho výpovede bitkou spôsobiť. Dôvod väzby bol teda prozaický. "To bol v podstate ako jediný dôkaz, že som sa tam priznal, že na začiatku toho, že som mu teda dal tie kopance," povedal Roderik. Roderik tiež uvádza, že sudca, ktorý mal na starosti celý spis, bol počas pojednávaní liečený na psychiatrii. "Trištvrte roka dozadu, čo som mal mať pojednávanie, tak som tam prišiel, a proste, že pojednávanie nebude, lebo pán sudca je PN," tvrdí odsúdený. "Konajúci sudca považuje vyjadrenia odsúdeného k jeho osobe za nepravdivé a zvažuje právne kroky," oponuje hovorkyňa krajského súdu. 

Po Roderikovi Miškovičovi tento týždeň vyhlásila nitrianska polícia pátranie. Dôvodom je nástup do výkonu trestu.

Najmenej tri obete a 10 zranených si vyžiadala bitka futbalových fanúšikov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy