Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zákaz vjazdu nakreslený na chodníku či zákaz parkovania namaľovaný na plote. Musíme takéto značky poslúchať?
Zdielať na

Zákaz vjazdu nakreslený na chodníku či zákaz parkovania namaľovaný na plote. Musíme takéto značky poslúchať?

BRATISLAVA / Na cestách sa môžete stretnúť s rôznymi, aj kurióznymi dopravnými značkami. Od zákazu vjazdu nakresleného niekde na chodníku po zákaz parkovania, ktorý je namaľovaný na plote. Niekoľko zaujímavých značiek poslali aj diváci TV JOJ.

"Na cestách sa môžu používať len dopravné značky a dopravné zariadenia uvedené a vyobrazené vo vyhláške," uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ SR. Vyhotovenie a tvar dopravných značiek sa sa nesmie meniť. Zákon je jedna vec, ale realita býva niekedy iná. Špeciálne dodatkové tabule majú na hraničnom prechode Vyšné Nemecké. Namiesto originálnych certifikovaných dodatkových tabúľ tam umiestnili papiere s vytlačeným obrázkom.
Aj keď sú tieto obrázky zrozumiteľné aj pre mále dieťa tak s ich dodržiavaním môže nastať problém. "Značka musí byť v prvom rade certifikovaná. Musí mať svoje reflexívne vlastnosti musí mať svoj tvar. Za nedodržanie necertifikovaných značiek nemôžete poslať pokutu," objasnil Peter Mihálik, motoristický novinár. 

Neštandardné dopravné značky sú aj v rekreačnej oblasti Domaša. Okrem zákazov vjazdu tam je aj značka pripomínajúca označenie hlavnej cesty. "Táto značka vyzerá ako keby ju maľovalo dieťa. Podľa mňa, táto značka nieje vhodná na cestu a ja by som sa orientoval podľa pravidla pravej ruky," povedal vodič Dominik Ihnát. Avšak iný vodič by sa mohol riadiť necertifikovanou dopravnou značkou a došlo by ku kolízii.

Ako hlavnú príčin nehody by tak policajti mohli určiť nevyhovujúce dopravné značenie a vinníkom by tak bol správca komunikácie. Od neho by si tak poškodení vodiči mohli škodu vymáhať. "Ak si vodič nie je istý resp. má podozrenie, že dopravná značka alebo zariadenie nie je v súlade s vyhláškou samozrejme, môže upovedomiť o tejto skutočnosti správcu komunikácie prípadne políciu, ktorá samozrejme na to upozorní príslušného správcu aby zjednali nápravu," dodala Denisa Baloghová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy