Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Psy a iné zvieratá už budú môcť ísť do reštaurácie. Rozhodnúť ale o tom musí aj majiteľ
Zdielať na

Psy a iné zvieratá už budú môcť ísť do reštaurácie. Rozhodnúť ale o tom musí aj majiteľ

BRATISLAVA / Pokiaľ by ste dnes chceli ísť na večeru do reštaurácie, svojho psa musíte nechať doma, alebo nechať ho čakať pred vstupom do podniku. V opačnom prípade by mal problém so zákonom prevádzkovateľ reštaurácie. Pre mnohých má teraz tento problém vyriešiť návrh zákona, ktorý tento zákaz ruší. Vláda ho už aj schválila na stredajšom zasadnutí. O tom, či pes môže vstúpiť do reštaurácie, bude rozhodovať už len jej prevádzkovateľ.

Už v budúcom roku budeme môcť v bežných reštauráciach obedovať spolu so svojimi domácimi miláčikmi vedľa seba. Doteraz to tak nebolo, majiteľ reštaurácie, alebo zariadenia tzv. verejného stravovania, mal zakázané vpustiť zviera do priestorov, kde sa podáva strava. "Platilo, že iba ľudia s poruchou zraku so psom mohli vstupovať do reštaurácie, verejného zariadenia," povedal hlavný hygienik Ján Mikas. Slovenská vláda v stredu odsúhlasila návrh, ktorý tento zákaz ruší pre tzv. spoločenské zvieratá. Týka sa to napríklad psov, mačiek, alebo králikov.  

O tom, s akým domácim miláčikom a či vôbec môže vstúpiť do priestorov reštaurácie, rozhodne prevádzkovateľ. "Ale má aj povinnosti - má označiť takú prevádzku, že takíto hostia so spoločenským zvieraťom tam môžu vstúpiť," vysvetlil Mikas. Zároveň musí zabezpečiť, aby nedošlo ku kontaminácii hotových jedál. "A samozrejme, nebudú mať vstup do kuchyne priamo, kde sa varí," podotkol ďalej. 

A tak zostane už len na zákazníkovi, ktoré reštaurácie bude využívať, či tie s povoleným vstupom zvierat, alebo nie. Majitelia podnikov si vydýchli, za porušenie doteraz platného zákazu im hrozili pokuty až do 20-tisíc eur.  "Samozrejme, vítam tento zákon a som rada, že môžeme aj my, ako majitelia reštaurácií rozhodnúť o tom, čo sa v našich podnikoch môže a nie nejaký úradník, ktorý možno ani nemal zvieratá,"  vyjadrila svoj názor majiteľka jednej z prevádzok Margita Hrnčiarová. 

Zvieracia ombudsmanka je tiež spokojná, že vláda dodržala sľub, ktorý dala verejnosti. "Zároveň však poukazujeme na to, že je potrebné oddémonizovať psov a domáce zvieratá z verejného priestoru," poznamenala zvieracia ombudsmanka. Aby si mohli napríklad starí ľudia vziať svojho miláčika aj domu pre seniorov. 

Zviera už nie je vec. Viac o zákone v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy