Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Do ovzdušia v Dunajskej Strede sa dostala toxická látka, ktorá ničí orgány. Fabrika, na ktorú sa obyvatelia sťažujú, má ale iné výsledky
Zdielať na

Do ovzdušia v Dunajskej Strede sa dostala toxická látka, ktorá ničí orgány. Fabrika, na ktorú sa obyvatelia sťažujú, má ale iné výsledky

DUNAJSKÁ STREDA / Obyvatelia Mliečan presviedčajú kompetentných, že majú problém s čistotou ovzdušia. Ich predpoklad potvrdilo akreditované premeranie, podľa ktorého je tam 50-násobné prekročenie limitov fenolu. Fabrika, ktorá by mala toto znečistenie spôsobovať, sa ale bráni výsledkami z Úradu verejného zdravotníctva, kde sú hodnoty v limitoch.

Miestni obyvatelia sa už roky domáhajú čistého ovzdušia. "Musíme zatvárať okná, dvere. Tu sa už nedá pomaličky žiť," vyjadrili sa obyvatelia Mliečan. Obyvatelia mieria prstom na prevádzku, ktorá recykluje pneumatiky a vyrába z nich olej, koks či plyn. Funguje už desať rokov, citeľné problémy vraj nastali pred dvomi rokmi. "V roku 2009 dostal povolenia na tri reaktory," povedal prednosta Okresného úradu Dunajská Streda 
Juraj Morvay. V roku 2016 výrobu rozšírili, žiadali kolaudáciu ďalších dvoch. Povolenie dostali len na skúšobnú prevádzku. "V roku 2017 nesplnil požadovanú podmienku na kvalitu paliva, ani emisné limity neboli splnené," poznamenal Morvay. 

Predstavitelia spoločnosti nás previedli areálom, v zaslanom vyjadrení tvrdia, že disponujú všetkými potrebnými rozhodnutiami. "Spoločnosť DRON Industries, s.r.o. disponuje všetkými potrebnými rozhodnutiami a stanoviskami príslušných orgánov týkajúcich sa prevádzky, vrátane stanoviska vypracovaného odborne spôsobilou osobou, že prevádzka je bez významného vplyvu na zdravie dotknutých obyvateľov," píše sa v stanovisku firmy. 

Nebezpečné látky vo vzduchu 

Zdravotné problémy, ohromný zápach, ale aj poprašok na strechách obyvateľov Mliečan ale pretrvávajú. A tak okresný úrad objednal premeranie ovzdušia kontrolným chemickým laboratóriom civilnej ochrany. Ich závery uvádzajú, že vzduch v Mliečanoch obsahuje nebezpečné, dráždivé, škodlivé a toxické látky.  Občania už podali aj trestné oznámenie na, zatiaľ, neznámeho páchateľa. Na zoznam zistených látok v ovzduší mimo fabriky sa dostal toluén, xylén a ako dominantná látka toxický fenol. Ten môže spôsobiť poškodenie orgánov, ale aj genetické poškodenie. 

"Z hľadiska posúdenia limitov možno konštatovať, že koncentrácia fenolu bola oproti vonkajšiemu limitu prekročená 50-krát. Obavy občanov o zdravotný stav sú opodstatnené," uvádza sa v protokole meraní Kontrolného chemického laboratória CO Nitra. Výsledky merania sú známe už mesiac, obyvatelia majú pocit, že sa zatiaľ nič nedeje. 

"Vyjadrenia určitých obyvateľov vnímame už dlhšiu dobu, no vzhľadom k ich obsahu a neobjektívnosti ich považujeme za účelové a nepravdivé," uviedla ďalej spoločnosť. K objektivite treba dodať, že Regionálny úrad verejného zdravotníctva meria ovzdušie len z hľadiska pracovného prostredia. Čistota ovzdušia 24 hodinového pobytu doma už nie je ich parketa. "Tam sú absolútne iné látky, ktoré sa nekontrolujú na povolenie na chod tých reaktorov," dodal prednosta Morvay. 

​Európska komisia podala žaloby pre znečisťovanie ovzdušia. Ktorých krajín sa to týka?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy