Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bytovku v Prešove zaplavili silné dažde. Predtým ju chránil holubí trus
Zdielať na

Bytovku v Prešove zaplavili silné dažde. Predtým ju chránil holubí trus

PREŠOV / Na búrku, ktorá sa prehnala Prešovom, budú ešte dlho spomínať obyvatelia bytovky neďaleko centra mesta. Horné byty doplatili na starú deravú strechu. Už dávnejšie ju plánovali opraviť a vybudovať na bytovke nadstavbu. Lenže súhlasy všetkých majiteľov sa podarilo získať iba nedávno. Byty im paradoxne vytopilo, keď odstránili holubí trus. Doteraz fungoval na dažďovú vodu ako špongia.

V jednom z bytov počas búrky voda tiekla prúdom kade si našla cestu. Napríklad aj cez stropné svetlo."Všade, všade to tieklo, to tieklo prúdom," uviedla nájomníčka bytu Ivana. Pre obyvateľov bytov na najvyššom poschodí to bolo hrozná noc. Vonku za oknom intenzívny lejak a vo vnútri celonočný boj so zatekajúcou vodou. Zničené majú takmer všetko. Zatopilo im nielen spotrebiče ale aj gauč a posteľ. Nájomníčka jedného z bytov prespala počas búrky v kúpeľni. Jej suseda utiekla ku známym do vedľajšej bytovky. "V kúpeľni som spala, ustlala som si tam a tak som spala," opísala udalosti Ivana. 

​Voda do hrncov kvapkala i po svitaní, dávno po tom, ako prestalo pršať. Navyše tá voda nepríjemné zapáchala. Vtedy si spomenuli na to, že si nedávno z fondu opráv dali vyčistiť podkrovie od holubieho trusu. Toho sa tam za roky nazbieralo toľko, že majú podozrenie, že doteraz im stropy nepretekali iba preto, že vodu ten trus zachytil. "Niekoľkoročné exkrementy upratali a teraz to začalo zatekať," potvrdila nájomníčka bytu. "Tá vrstva holubieho trusu pôsobila ako špongia, že trochu zadržiavala tú dažďovú vodu," vysvetlila Eva Romančáková, domová dôverníčka.

Strecha je deravá tak, že na ňu vylezie i dospelá osoba. Majitelia bytov už skôr súhlasili s ponukou investora na rekonštrukciu a zároveň nadstavbu bytovky. Investor však hovorí, že stavať nemohol, kým nemal potrebné náležitosti v poriadku. Až nedávno sa mu podarilo získať súhlasy všetkých majiteľov s nadstavbou. "Tá posledná schôdza bola konečná, keď konečne podpísali všetci prezenčnú listinu a súhlas o nadstavbe bytového domu. Dovtedy mali ľudí rozlezených po svete, v zahraničí, nechodili na schôdze," vysvetlil Ľubomír Priščák, majiteľ stavebnej firmy. "To už 6 rokov čakáme, kedy nám to urobia. Však to nie je normálne už takto žiť," povedala Viola. majiteľka bytu. "Ja nemôžem vyliezť na stavbu, kým nebudem mať platné stavebné povolenie," dodal Ľubomír Priščák.

Investor napriek tomu prisľúbil, že strechu dočasne zakryjú nepremokavými celtami. Aby sa scenár včerajšej noci už neopakoval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy