Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tím banskobystrických lekárov bojoval o život Emky. Pri pôrode vdýchla smolku
Zdielať na

Tím banskobystrických lekárov bojoval o život Emky. Pri pôrode vdýchla smolku

BANSKÁ BYSTRICA / Lekári v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici zachránili život novorodeniatku. Jednodňovú Emku im priviezli po komplikáciách počas pôrodu vo vážnom stave s ťažkou infekciou pľúc. Dnes už je malá bojovníčka doma s rodičmi.

Malá Emka svojim rodičom robí radosť už dva mesiace, ale štart do života nebol práve najľahší. Po komplikáciách pri pôrode bojoval o život dievčatka tím banskobystrických odborníkov. "Som strašne šťastná a naozaj musím poďakovať všetkým doktorom a aj sestrám, že sú tam úžasní. Je to zázrak, veľa ľudí sa za ňu modlilo," uviedla mama Veronika Poturnayová. "Pacientka počas pôrodu vdýchla novorodeneckú stolicu, nazýva sa smolka a tá spôsobila ťažký zápal pľúc," vysvetlil Oliver Petrík, prednosta detskej fakultnej nemocnice. 

​Aj napriek snahe lekárov Novorodeneckej kliniky Roosveltovej nemocnice bol zápal taký ťažký, že sa do Emkinho telíčka nedarilo dostať potrebnú dávku kyslíka a hrozilo zlyhávanie orgánov. Lekári preto oslovili kolegov v detskej fakultnej nemocnici. "U nás sme ju napojili na mimotelovú oxigenáciu. Vďaka tomu sme boli schopní zabezpečiť dostatočnú dávku kyslíka do organizmu," doplnil Oliver Petrík. "V tomto prípade si v podstate pľúca oddýchli a mali dostatok priestoru, aby sa mohli regenerovať," dodala vrchná sestra DFNsP Banská Bystrica, Tatiana Maďarová.

Špeciálny prístroj za malú Emku dýchal 10 dní. "Predtým sme robili väčších pacientov. Ona je najmenší pacient, ktorého sme mali," poznamenal prednosta detskej fakultnej nemocnice. "Išlo o prvého novorodenca, ktorého sme na Slovensku robili. Bolo to hektické, prvá skúsenosť s malým dieťaťom. Mala niečo cez 3000 gramov," dodala Tatiana Maďarová. "Vôbec som netušila, že sa to takto dá riešiť a až potom, keď sa ma doktorka prišla opýtať, či s tým súhlasíme, aby ju takto operovali, tak vtedy som si to začala študovať, že čo to je," priznala mama malej Emky. 

Po úspešnej liečbe je už Emka doma so svojimi rodičmi. "Má sa veľmi dobre, je v domácom prostredí,úplne zdravá," povedal Oliver Petrík. "Už je to fajn, dýcha si sama a ten oxigenátor vlastne už nepotrebujeme, tak dúfame, že to tak aj ostane," dodala Veronika Poturnayová.

Banskobystrickí lekári ale veria, že postup mimotelovej oxygenácie, ktorý pomohol Emke, bude slúžiť deťom na celom Slovensku. "Z toho dôvodu sme schopný absolvovať aj transport s takýmto novorodencom, ktorý bude potrebovať takúto mimotelovú podporu života," dodal prednosta detskej fakultnej nemocnice. 

Doktori vykonali jedinečnú operáciu dieťaťa. Prebehla totiž ešte v maternici:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy